24.3.2014 Kaikkien lämmitysöljytoimittajien vertailu

On ilmeisesti aika päivittää lämmitysöljytoimittajien vertailu, kun edellisestä kerrasta on kaksi kuukautta.

Halvin toimittaja on yhä sama eli uusi haastaja Agrimarket.

Kalleimmasta ei ole tällä kertaa epäselvyyttä sillä Neste on ainoa toimittaja, jonka hinta on yli euron – ja on sitä reilusti yli. Myös toiseksi kallein on selvä eli juuri sentin alittanut HOK-Elanto-ABC -5%. Edellisessä vertailussa ABC oli kallein ja Neste pienissä määrissä toiseksi kallein. Isoissa erissä toiseksi kallein oli Teboil.

Hinnat pääkaupunkiseudulle toimitettavassa 1000 litran erässä kesälaatuista halvinta lämmitysöljyä 24.3.2014 ovat:

 • Agrimarket (Teboil) 0,971 €/l
 • Lämpöpuisto (Shell) 0,984 €/l
 • Teboil 0,991 €/l
 • ST1 0,997 €/l 
 • HOK/ABC 1,052 €/l – bonus 5% = 0,999 €/l
 • Neste 1,023 €/l
Hintaeroa tuhannen litran erälle siis kertyy 52 euroa kalleimman ja halvimman välillä.
2000 litran erälle hinnat ovat:
 • Agrimarket (Teboil) 0,961 €/l
 • ST1 0,978 €/l 
 • Lämpöpuisto (Shell) 0,978 €/l
 • Teboil 0,981 €/l
 • HOK/ABC 1,052 €/l – bonus 5% = 0,999 €/l
 • Neste 1,002 €/l
Eroa kahden tuhannan litran ostossa kalleimman ja halvimman välille muodostuu 82 euroa.
Lisätietoja: lämmitysöljysivu

24.3.2014 Lämmitysöljyn hinta putosi alle euroon litralta

Lämmitysöljyn vertailuhinta (*) laskee ensimmäistä kertaa seurannan aloittamisen jälkeen alle euroon litralta. Tosin vain tuhannesosaeuron, 0,999 €/l.

Vanhin tietoni on yli kahden vuoden takaa, 2.3.2012 jolloin lämmitysöljyn vertailuhinta oli 1,103 €/l. Kesällä 2012 käytiin lähellä nykyistä hintatasoa, mutta matalimmillaan vertailuhinta on käynyt 1,005 €/l. Lisäksi arvonlisävero on noussut, eli nykyinen hinta on suhteessa noin prosentin edullisempi.

Korkeimmillaan vertailuhinta on kahden vuoden aikana ollut 1,158 €/l elokuun loppupuolella 2012. Tällöin Israelin odotettiin hyökkäävän Iraniin.

Libyan sota nosti brent-raakaöljyn hinnan 2-3 kertaiseksi ja siellä hinta on pysynyt. Viisi vuotta sitten brent maksoi 43 dollaria tynnyriltä, nyt ”halpana” aikana 107 dollaria tynnyriltä.

Raakaöljyn hinta on viikon kuluessa noussut 0,6%, joten on mahdollista tai jopa todennäköistä, että tällä viikolla öljyn hinta on alimmillaan vähään aikaan. Korotuspainettakaan ei kuitenkaan ole, koska vasta nyt saavutetaan parin viikon takainen laskussa ollut raakaöljyn hinta. Raakaöljyn ja lämmitysöljyn hintaero on nyt pitkäaikaisessa keskiarvossaan eli tällä hetkellä hinta on vakaa.

On mahdollista, että euron psykologisen rajan alittaminen voi saada hinnan käyttäytymään hieman poikkeavasti. Muille lämmitysöljyn toimittajille on hyvin vaikeaa myydä yli euron olevia hintoja, jos yhden toimittajan hinta on alle euron. Kun yksi menee rajan yli, muiden on tultava perässä.

Lämmitysöljyn hinta vastaa pörssisähköllä tehtävää suoraa sähkölämmitystä hinnalla 11,1 c/kWh eli pörssintaa 4,5 c/kWh. Edellinen pörssisähkön vertailuhinta oli 4,55 c/kWh.

(*) Vertailuhinta on HOK-Elannon ilmoittama ABC-hinta, josta on vähennetty 5% bonus. Tämä on vastannut hyvin muiden toimittajien keskimääräisiä hintoja. Tämä hinta on ainoa hinta, joka ilmoitetaan verkossa ilman ”tarjouspyynnön” tekemistä eli verkkolomakkeen täyttöä, eli se on varmasti kaikille sama.

Vinkki: vertaile sähkön hintaa historiaan käyttäen värjättyä taulukkoa

Parhaan tiedon sähkön hinnasta saa tietysti tästä blogista, mutta välillä on syytä itse tutkiskella historiaa. Parhaaksi tavaksi on osoittautunut taulukkolaskimen väritystoiminnon käyttö, mitä kuka tahansa voi käyttää itsekin alle minuutin vaivalla.

Ensiksi etsi Nordpoolspotin sivulta www.nordpoolspot.com hinnat. Valinta on vasemman laidan ylin ”Prices”.

Täältä valitset haluamasi historiatiedon, esim. Pohjois-Ruotsin päivähinnat. Ruotsin alue SE1 pitää vielä erikseen valita alla olevasta valintalistasta.

Täältähän hinnat löytyvät, mutta neljällä numerolla ne ovat melkoisen lukukelvottomia ja mahdottomia vertailla toisiinsa.

Valitse siis ”Export to XLS”:

Itse käytän taulukkolaskimena LibreOffice 4.2.2 -versiota. Se on ilmainen, joten suosittelen sitä kaikille.

Käynnistyksessä – kieliversiostasi riippuen – valitse asetus, jolla pilkut tulkitaan desimaalipilkuiksi.
Nyt tiedot ovat taulukkolaskimessa tulkittuna oikein numeroiksi.
Valitse kaikki taulukon normaalit kentät ja valitse valikosta ”Format” – ”Conditional formatting” – ”Color Scale”.
Valitse väreiksi esim. minimiksi vaaleanvihreä, keskipisteeksi punainen ja maksimiksi purppura. Punavihervärisokean kannattaa valita sopivammat värit.
Ja näin Ruotsin hintahistoria on väritetty niin, että on helppoa nähdä päivät, jolloin sähkö on ollut kallista ja milloin se on ollut halpaa:
Ainakin minusta on melko helppoa etsiä myös ”samanvärisiä päiviä” myös väriskaalan keskeltä.

Pienellä harjoittelulla tähän menee alle minuutti eikä hankalia kaavoja tarvitse muistaa.

https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/
http://nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/ALL1/Hourly/

PS. Hinnat ovat euroina megawattitunnilta, mikä on tasan kymmenkertainen verrattuna senttiin kilowattitunnilta. 29,71 taulukossa tarkoittaa siis 2,971 c/kWh.