Lopultakin LED-lamppu, jossa riittää valoa

Löysin kiinalaisesta nettikaupasta lopultakin riittävän kirkkaan led-lampun. 7,5 W led-lamppu on tarkoitettu halogeenilampun kantaan (GU10, 230V).

Tämä lamppu on kirkas. Todella kirkas. Riittävän kirkas. Paljon kirkkaampi kuin vastaava halogeenilamppu. Lumeneja on valmistajan ilmoituksen mukaan 675-720.

Vaikka lamppu olisikin hieman epäluotettava, se on myös todella halpa. Tämä luo uskoa siihen, että led-lamput aivan oikeasti tulevat korvaamaan muut lamput – monen vuoden jälkeen, kun ne ovat olleet lupaavia, mutta lupaukset pettäviä.

Luetellaan nyt sitten saman tien tämän lampun ongelmatkin:

  • Jotkut lampun osat eivät herätä luottamusta. Yksittäiset ledit on käsin kolvattu jokainen vähen eri tavalla vinoon. Jäähdytyskenno on halpavaletun näköinen terävillä kulmilla. Mutta ne osat, joilla on oikeasti merkitystä vaikuttavat päältä päin tukevarakenteisilta.
  • Lamppu on hieman halogeenia pidempi, joten se tulee ulos valaisimesta ja häikäisee pahasti sivulle. Poikkeuksellisesti nämä ledit säteilevät myös sivulle.
  • Lamppua ei tietenkään ole mitenkään tarkastettu EU:ssa, joten järki käteen ja omalla vastuulla.
  • Toiminta-ajasta en osaa sanoa vielä mitään, laatikossa puhutaan 50000 – 100000 tunnista. Halogeenilampun toiminta-aika on tyypillisesti 2000 tuntia.
  • Jos jostain syystä haluat todella säästää sähköä, nimellisesti saman näköisen lampun saa myös kolmanneksen sähkönkulutuksella – mutta valoa on vastaavasti kolmannes. Paketin mukaan lampun energialuokka on vain B.
  • Toimitus Kiinasta ei ole kovin nopea, 2-3 viikkoa
Ja vielä hyvät puolet:
  • Hinta on kolmen erissä neljä dollaria kappaleelta sisältäen toimituskulut (hieman alle kolme euroa). Ehkei kohta olekaan hehkulamppuja ikävä.
  • Väri on hyvä lämmin valkoinen (3500K). Saatavissa on myös kylmä valkoinen (6500K).
  • Valovoima on todella paljon halogeenispottia suurempi.
230V liitännässä on hyviä ja huonoja puolia. Jännite on vaarallisempi kuin 12V, mutta lampussa on vaikeampi huijata sellaisella tavalla, että lampun kirkkaus vaihtelisi yksilökohtaisesti. Lampussa oleva virtalähde saattaa aiheuttaa radio- ja sähköhäiriöitä – tai räjähtää.
Oheisessa kuvassa on kolme lamppua valaisimessa: muutaman vuoden vanha kylmän valkoinen led-lamppu, tavallinen halogeenilamppu ja tämän artikkelin lamppu. Valitettavasti kännykkäkameralla ei tule parempaa kuvaa, mutta itse asiassa tähtikuvion koosta voi päätellä enemmän lampun kirkkaudesta kuin paremmasta kuvasta. Vanha led-lamppu on täysin himmeä ja kylmänvalkoinen – sitä kohti voi ottaa valokuvan suoraan ilman suurempia naarmuuntuneen kännykkälinssin aiheuttamia ongelmia. Halogeenilamppua (50W) kohti otettaessa valo leviää. 7,5W led-lamppua kuvattaessa kuva palaa täysin puhki.
Myyjän linkki: