Toukokuun 2013 lopullinen sähkön keskihinta 3,735 c/kWh

Sähkön hinta toukokuussa oli loppujen lopuksi melko vakaa. Mukana oli muutama kausi,jolloin hinta näytti lähtevän nousuun tai laskuun, mutta näistä palattiin samalle perustasolle.

Alkukuussa sähkön hinta oli selvästi laskusuunnassa, mutta sitten 20. päivän tienoilla hinta lähti noususuuntaan. Lasku tapahtui Ruotsin johdolla niin, että hinta oli käytännössä aina sama Suomessa. Loppukuun nousu taas johtuu ainakin osin tuntemattomista Suomessa olevista tekijöistä. Olkiludon huolto ei ole vastuussa noususta, koska Olkiluoto 1:n huollon aikana hinta laski ja Olkiluoto 2:n huollon aikana hinta nousi – ne ovat saman kokoisia yksiköitä.

Ruotsin ja Suomen sähkön hinta toukokuussa. Ruotsi on aina halvempi.
Trendi on alkukuussa laskeva ja loppukuussa Suomessa nouseva,
mutta Ruotsissa voidaan ajatella alahinnan laskun jatkuvan yhä.

Historiatietojen perusteella tehty ennuste oli 3,4 c/kWh mistä noustiin kymmenisen prosenttia.

Huhtikuun hintaan vertailtuna toukokuun sähkön hinnan olisi pitänyt olla 4,1 c/kWh. Tästä siis tultiin kuitenkin reilusti alas eli huhtikuu jää poikkeuksellisen kalliiksi kuukaudeksi viileiden säiden takia.

Kuun alussa vaikutti vielä viileät säät ja Ruotsin vähäinen vesivoiman määrä. Alkukuussa myös vaikutti selvästi Saksan aurinkosähkö iltapäivien hintaa laskevasti.

Öljyn hinta nousi kuukauden aikana niin, että kuun alussa öljyn hinta vastasi sähkön hintaa 4,9 c/kWh ja lopussa 5,1 c/kWh.

Hintaero Ruotsiin oli maalis-huhtikuussa todella pieni ja näin oli myös toukokuun alussa. Toukokuun lopussa ero kuitenkin vähitellen nousi.

Toukokuu on vuosina 2000 – 2012 ollut vuoden halvin kuukausi. Odotettavissa on siis, että sähkön hinta tästä nousee. Jos kuitenkin katsoo kuukausikeskiarvoja, helmi- ja maaliskuu olivat poikkeuksellisen kalliita ja toukokuu oli vielä näiden mukana hieman omituisen kallis. Viime vuonna kesä- ja heinäkuu olivat paljon toukokuuta edullisempia.

Ennuste osui toukokuussa melko hyvin oikeaan. Jo kolmannesta päivästä lähtien ennusteen virhe oli hyvin päätöksentekoon riittävä alle viisi prosenttia. Ennuste osui pian paremminkin oikeaan, mutta 10. päivän ja 18. päivän ympärillä olleet poikkeuksellisen halvat jaksot saivat ennusteen menemään taas lähes viisi prosenttia pieleen. Puolen prosentin tarkkuus saavutettiin ja pidettiin 23. päivä.

Toukuussa parempi ennuste olisi ollut 25% ja 75% ennusteiden keskiarvo. Tämä olisi suodattanut paremmin poikkeuksellisten lyhyiden jaksojen vaikutuksen pois ennusteesta. Tällainen ennuste olisi osunut 3% tarkkuudella oikeaan jo viidennestä päivästä lähtien. Kuitenkin esimerkiksi huhtikuussa, missä tapahtui hintamuutos keskellä kuukautta, tällä tavalla laskettu ennuste ei olisi osunut yhtä hyvin oikeaan kuin nykyisellä tavalla laskettu ennuste.