8.5.2013 Mikäli joudut ostamaan lämmitysöljyä lähiaikoina, tänään voi olla hyvä päivä


Raakaöljyn hinta on lähtenyt uudelleen nousuun, ja lämmitysöljyn toimittajien hinnat ovat saaneet raakaöljyn halpenemisen kiinni. Kahdella toimittajalla 2000 litraa öljyä maksaa alle yhden euron, mikä on halvin hinta vuoteen.

Eri toimittajilla 1000 litraa halvinta lämmitysöljyä maksaa tänään (halvimmasta kalleimpaan):

  • Teboil 1,004 €/l
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,016 €/l
  • ST1 1,019 €/l 
  • HOK/ABC 1,079 €/l – bonus 5% = 1,025 €/l (*)
  • Neste 1,040 €/l
Raakaöljyn hinta on noussut lähes neljä prosenttia sitten viime laskelman. 

Brent    EURUSD $/bbl  EUR/bbl
2.5.2013 1,3083  99,95 76,40
8.5.2013 1,3155 104,40 79,36
         +0,55% +4,45% +3,88%

Lämmitysöljyn toimittajan katetta kuvaava indeksi on palannut normaalitasolle 2,14.
Mikäli raakaöljyn hinta pysyy nykytasolla, lämmitysöljyn hinta todennäköisesti hieman nousee.
Kesällä lämmitysöljyn tarve laskee, joten yleensä kesällä lämmitysöljyn ja dieselin(*) hinta laskee.
Raakaöljyn hinnan suunnasta on kahta ilmaa. Toisaalta USA:ssa varastot ovat poikkeuksellisen täynnä, mikä laskee raakaöljyn hintaa.[1] Toisaalta Kiina tuo enemmän öljlyä kuin koskaan niin, ettei USA:n tilanteella ole niin paljoa väliä. Joka tapauksessa vaikka Brent on taas laskusuunnassa, viime viikkoiseenkin huippudulliseen hintaan tarvitaan vielä neljän prosentin pudotus brentin hinnassa, mikä on aika paljon.
Toisaalta Syyrian tilanteesta on kerrottu länsimaisessa lehdistössä niin paljon selviä valheita, että voisi kuvitella, että länsimaat ovat jo sodassa Syyrian kanssa. Vaikka Syyria ei ole merkittävä öljyn tuottaja, sota nostaisi raakaöljyn hintaa kuukausiksi. Myös tällä hetkellä tuntuu, että euro romahtaa aina, kun Euroopan keskuspankin edustaja aukaisee suunsa. Dollarihintainen öljy silloin aina kallistuu. Euro on nyt kahden kuukauden huipun tuntumassa, eli laskuvaraa on aika paljon, ennen kuin lämmitysöljy välttämättä halpenisi taas.
(*) Dieselin ja lämmityöljyn ero on vain verokohtelussa. Jalostamoille ne ovat samaa tavaraa, varsinkin nyt, kun myös lämmitys- ja moottoripolttoöljyn ero on poistunut. Suomesta ei saa enää lämmitysöljyä, joka ei kelpaisi moottoripolttoöljyksi.

PS. Kuluttajat saavat lämmitysöljyn nettikaupasta tilauspäivän hintaan. Yritykset joutuvat jännitämään toimituspäivän hintaa. Näin ainakin Teboililla, jolta juuri tein tilauksen.

Paluu yksinkertaiseen ulkonäköön

Sivuston ulkonäkö on nyt taas yksinkertainen. Välillä ollut ulkonäkö oli liian vaativa useille selaimille ja vaikutti pikemminkin, että uusissa selainversioissa ongelmat pahenivat.

Tutkiskelen kuitenkin uusia mahdollisuuksia tehdä sivu hieman tehokkaammaksi. Kommentteja otetaan vastaan.

PS: Joissain vanhemmissa jutuissa saattaa olla vanhastaan valkoista tekstiä, mikä periytyy mustasta taustasta. Kyseessä on alustan virhe. Pistäkää juttuun kommentti, jos huomaatte tällaista.