2.5.2013 Lämmitysöljyn hinta laskee

Raakaöljyn hinta oli edellisen päivityksen jälkeen hieman kalliimpaa, mutta nyt se on taas palannut halvimmalle tasolle elokuusta alkaneissa tilastoissani. Raakaöljyn hinta on 76,4 euroa barrelilta, kun tämän vuoden kallein hinta on 88,8 euroa barrelilta.

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC -5% laski tänään tasolle 1,016 €/l. Tuossa hintatasossa muut toimittajat olivat jo viikko sitten.

Sähkölämmityksen vertailuhinta laskee kymmenyksellä. Suora sähkölämmitys on nyt saman hintaista kuin öljynlämmitys, jos sähkön pörssihinta on 4,9 c/kWh. Se on yli sentin enemmän kuin mitä sähkö tällä hetkellä keskimäärin maksaa, mutta poikkeustunteina tuo hinta voidaan ylittää. Esimerkiksi 3.5. kalleinkin tunti on kuitenkin vain 4,5 c/kWh.

Lämmitysöljyn kate on yhä kohdallaan, koska suhde litra lämmitysöljyä / litra raakaöljyä on yhä 2,22. Alkuvuoden keskiarvo oli 2,14, millä lämmitysöljy maksaisi tällä hetkellä 0,98 €/l. Vuoden matalin suhde oli 2,07, millä lämmitysöljyn hinta olisi nyt 0,95 €/l.

EKP:n tämänpäiväinen koronlasku potentiaalisesti heikentää euron kurssia verrattuna dollariin, jolloin hinta hiukan nousisi.

Ellei EKP:n koronlasku tee isoja muutoksia raakaöljyn hintaan, lämmitysöljyn hinnan pitäisi pysyä nykyisellä tasolla tai vielä pudota. Nykyisillä eväillä pitäisi lämmitysöljyä saada selvästi alle eurolla litra. Kaikki raakaöljyn halpeneminen ei ole vielä kuluttajahinnoissa.