16.4.2013 Brent putosi alle $100/tynnyri

USA:n markkinoilla käydyssä kaupassa tiistai-iltana Brent putosi ensimmäistä kertaa pitkään aikaan alle sadan dollarin. Kysessä on melkoinen psykologinen raja, jonka rikkoontuminen todennäköisesti johtaa jatkuvaan hintojen laskuun.

Syynä laskuun pidetään Euroopassa jatkuvaa ”horrible” talouskaaosta, mutta myös ennen kaikkea sitä, että Kiinan talouden nousu on hidastunut. Öljyn kulutuksen arvioidaan vähenevän.

Futuurit ovat jo jatkaneet matkaansa alaspäin.

Saudi-Arabia on ilmoittanut, että sen mielestä sata dollaria on oikea hinta öljytynnyrille. He ovat mitoittaneet valtion kiinteät kulut siten, että heillä ei ole enää varaa päästää öljyn hintaa alemmas ilman, että maassa syntyy levottomuuksia. Mikäli öljyn hinta alenee paljon, on odotettavissa, että OPEC-öljykartellimaat rajoittavat tuotantoaan.

Edellisen kerran sadan dollarin raja alitettiin öljyn hinnassa kesä-heinäkuussa 2012, mutta pysyvämmin alle sadan dollarin oltiin ennen Libyan sotaa helmikuussa 2011.

http://www.bloomberg.com/news/2013-04-16/brent-crude-oil-falls-below-100-a-barrel.html

16.4.2013 Lämmitysöljyn toimittajien hinnat pudonneet viitisen prosenttia


Lämmitysöljyn hinta on laskenut lyhyessä ajassa viitisen prosenttia.

Lämmitysöljyn toimittajien keskihinta tänään on 1,036 €/l. Ilman HOK-Elanto-ABC:tä keskihinta on vain 1,025 €/l. Halvimman eli Teboilin hinta on 1,014 €/l.

Keskihinta viikko sitten oli 1,067 €/l.

Selvänä poikkeuksena toimittajien hinnassa on valitettavasti vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC, joka on nyt jopa bonusalennus huomioon ottaen viitisen prosenttia muita kalliimpi. Hinta ei ole muuttunut 8.4. jälkeen ja silloinkin vain kosmeettisen tuhannesosan 26.3 päätettyyn hintaan. Vaikuttaa vähän siltä, että he ovat luopumassa koko bisneksestä. Tämä nyt sotkee vertailukelpoisuutta vanhoihin tietoihin.

Raakaöljyn hinta on nyt pudonnut kahdessa kuukaudessa kymmenen prosenttia, josta suurin osa parin viimeisen viikon aikana. Raakaöljyn hinta oli 14.2. 119 dollaria tynnyriltä ja nyt se on 101 dollaria tynnyriltä. Euro on samana aikana käynyt alhana, mutta noussut takaisin, ja kokonaisuutena heikentynyt vain hieman, 1,34:stä 1,31:een. Nettovaikutuksena raakaöljyn hinta on laskenut euroissa 89:stä 77:ään euroon tynnyriltä.

Muiden lämmitysöljytoimittajien hinnoissa tämä on näkynyt, mutta ABC:n hinnassa ei. Katekerroin on nyt 2,35, mikä on korkein laskemani (elokuun jälkeen, litra ABC-lämmitysöljyä / litra brent-raakaöljyä).

Toimittajien hinnat tuhannelle litralle halvinta laatua pääkaupunkiseudulle ovat nyt:

  • Teboil 1,014 €/l
  • ST1 1,025 €/l 
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,026 €/l
  • Neste 1,034 €/l
  • HOK/ABC 1,136 €/l – bonus 5% = 1,079 €/l (*)
Linkit toimittajiin ovat Lämmitysöljy-sivulla.