Sähköveron nousu 0,37 c/kWh?

Hallituksen kehysriihessä sopimasta sähköveron nostosta ei ole vielä virallista tietoa. STT on Iltasanomien ja Iltalehden mukaan kertonut, että veronkorotuksella aiotan kerätä 80 miljoonaa euroa, mutta tarkkaa korotusta ei ole kerrottu.

Helsingin Sanomilla on sivullaan laskuri, jolla voi laskea oman korotuksensa ”HS:n hallituslähteiden tietojen mukaisella korotuksella” jälleen ilman tarkkoja lukuja.

Laskurista on kuitenkin helppo kokeilla, että korotus olisi 0,37 c/kWh. Tuo on iso korotus. Se vastaa kymmenesosaa sähkön pörssihinnasta.

Korotus koskee vain veroluokkaa 1 eli teollisuus on korotuksen ulkopuolella. Maatalous on ollut veron piirissä, paitsi että vero on maksettu sille viimeiset kaksi vuotta takaisin. Nyt maatalouskin Maaseudun Tulevaisuuden mukaan joutuu maksamaan täyden veron.

Sähköveron laskemista hankaloittaa se, että siihen liittyy huoltovarmuusmaksu, ja kummastakin maksetaan arvonlisäveroa. Nykyisillä hinnoilla jo nyt maksetaan valtiolle sähkön kuluttajahinnasta yli kolmannes.

Vaikuttaa siltä, että hallitus tekee kaikkensa, että öljylämmityksestä saadaan taas sähköä halvempi lämmitysmuoto.

Muutettu 23.3.: kuva lisätty, ks. Hallituksen muut energiapäätökset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.