15.3.1013 Öljyn hinta reilusti alas

Öljyn hinta putosi tänään vertailuhinnasta 1,106 €/l hintaan 1,091 €/l. Tämä hinta on HOK-Elanto-ABC yhteistyön ilmoittama hinta nettisivulla -5% bonusalennus.

Viime aikoina on puhuttu paljon euron arvon putoamisesta ja öljyn hinnan kallistumisesta. Kumpikin on roskaa.

Lämmitysöljyn hintaa tarkastettiin viimeksi viime viikon keskiviikkona. Tuolloin euron arvo oli jopa pikkuriikkisen alempana kuin nyt ja raakaöljyn dollarihinta on pudonnut hinnasta 111,6 $/bbl hintaan 109,0 $/bbl.

Euroissa hinta oli 85,8 €/bbl ja nyt se on 83,4 €/bbl. Tämän alempana eurohinta on ollut tänä vuonna vain viikon verran tammikuun puolivälissä.

Lämmitysöljyn hinnalla on selvästi vielä varaa pudota. Joulun tienoilla, kun raakaöljy oli euroissa suunnilleen saman hintaista, lämmitysöljy maksoi vain 1,06 €/l.

Pohjoismaiden hintojen riippuminen toisistaan

Kävin läpi Pohjoismaiset hinnat alkuvuonna 7.3. asti ja etsin, kuinka eri maiden hinnat ovat seuranneet toisiaan. Maat todellakin ryhmittyvät samoihin hinta-alueisiin, mutta osittain yllättävällä tavalla.

Tulokset ovat oheisessa kuvassa.

(Kuva piirretty: Inkscape)

Alkuvuonna on muodostunut suuri hinta-alue, jossa sähkön hinta on melkein aina sama. Tähän hinta-alueeseen kuuluvat Suomi ja Ruotsi, mutta myös Viro ja Norja Kristinsandia lukuunottamatta.

Norjan eteläkärjen Kristiansand on erikoistapaus, joka kuitenkin seuraa Oslon ja Etelä-Ruotsin kahden alueen SE3 ja SE4 hintaa.

Etelä-Ruotsin Skoonen SE4 on myöskin paitsi isossa hinta-alueessa myös Kööpenhaminan DK1 hinta-alueessa. DK1 taas seuraa melko hyvin DK2 hinta-aluetta. DK2 (Jyllanti tuulimyllyineen) taas ei itsestään selvästi seuraa kenenkään muun kuin DK1:n hintaa. Saksan hintaa ei ollut vertailussa, on mahdollista, että jompi kumpi Tanskan alue olisi yhteydessä Saksan hintaan.

Viro ja Liettua (EE ja ELE) seuraavat toisiaan, mutta esimerkiksi Liettuan ja Suomen välillä ei ole vahvaa yhteytta.

Latvialla (LT) ei ole vahvaa yhteyttä kenenkään kanssa. Siellä sähkön hinta on kulkenut alkuvuoden aivan omia polkujaan.

Alueet on laskettu R-tilasto-ohjelmalla ja ryhmiksi on laskettu sellaiset alueet, joiden korrelaatio on suurempi kuin 0,9.