Öljylämmitys jo kaukolämpöä halvempaa pientalossa

Omakotilämmittäjät keskustojen lähellä ovat maksaneet suuret liittymäkulut päästäkseen käsiksi edulliseen kaukolämpöön.

Monilla paikkakunnilla kaukolämpö on kunnallisveroautomaatti, jonka hinta on noussut muita kuluja nopeammin.

Nyt, kun öljyn hinta on romahtanut, kaukolämmön mahdollista hinnanlaskua joudutaan odottamaan pitkään. Sen vuoksi kaukolämpö on muuttumassa kalliiksi verrattuna öljylämmitykseen.

15.9.2014 tehdyn tutkimuksen [1] hinnoilla öljylämmityksen hinta on jo pienempi kuin pientalon keskimääräinen kaukolämpöhinta. (*)

Vertailussa käytetään öljylämmityksen hintaa 8,8 c/kWh, jossa öljykattilan häviöiksi oletetaan 10%. Kaukolämpö oletetaan häviöttömäksi.

127:ssä kaukolämpövertailun 195 paikkakunnasta kaukolämpö pientalolle maksaa enemmän kuin 8,8 c/kWh. Vain 68:lla paikkakunnalla on vielä edullisempaa lämmittää kaukolämmöllä, mutta nämä ovat keskimääräistä isompia paikkakuntia.

Tyypilliselle rivitalolle öljylämmitys on kaukolämpöä edullisempi vaihtoehto 67 paikkakunnalla.

34 paikkakunnalla öljylämmitys olisi edullisempi vaihtoehto jopa kerrostalossa. Kalliita ovat esimerkiksi Siuntio, Veikkola, Jokela, Mäntsälä, Vuolijoki ja kaikkein kallein eli Kristiinankaupunki. Näillä paikkakunnilla on aika todennäköistä, että jopa suora sähkölämmitys on edullisempaa kuin kaukolämpö vaikka unohdettaisiin suoran sähkölämmityksen paljon halvemmat aloituskustannukset.

Halvimpia paikkakuntia ovat esimerkiksi Alajärvi, Haukiputaa, Kokkola, Nurmes, Oulu, Raahe, Seinäjoki, Tornio ja Vaasa, joissa kerrostalon kaukolämpö maksaa alle kuusi senttiä kilowattitunnilta (Helsingissä tasan kuusi).

[1] http://energia.fi/tilastot/kaukolammon-hinnat-tyyppitaloissa-eri-paikkakunnilla

(*) Asiakasluvulla painotettu keskiarvo on pienempi, 8,3 c/kWh. Suurien paikkakuntien kaukolämpö on siis halvempaa. Paikkakuntien kaukolämmön hinnan mediaani on 9,4 c/kWh eli suurimmassa osassa paikkakunnista kaukolämmön hinta on öljylämmityksen hintaa kalliimpi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.