Android-sovelluksen tilastoja

Lupasin aikaisemmin yksityisyys-sivulla, että Android-sovellus käyttää Vattenfallin hintatietoa eikä kerää muita tietoja. Keväällä kuitenkin Vattenfallin hintatieto ei enää toiminut, joten olen sen jälkeen käyttänyt omaa palvelinta.

Omaksi yllätyksekseni huomasin nyt, että palvelin on kerännyt tilastotietoja käytöstä. Sovelluksen käyttämä kirjasto tekee verkkokyselyn samalla tavalla kuin webbiselain, ja näköjään se myös kertoo samat tiedot palvelimelle vaikkei sitä erikseen pyydäkään: jokaisesta käyttökerrasta tallettuu Android-versio, ”build” ja puhelimen tyyppi. Lisäksi palvelin väistämättä tietää myös IP-osoitteen, mutta puhelimen tapauksessa se vaihtelee villisti samallakin puhelimella, joten siitä ei pysty paljon päättelemään vaikka haluaisikin.

Päivitin yksityys-sivua tällä uudella tiedolla.

Kirjaan nyt sen verran vahinkoa hyväkseni, että kerron seuraavassa muutaman tilastotiedon.

Sovellusta käytetään noin kymmenen kertaa päivässä ja käyttö on varovaisessa nousussa.

Sovellusta käytetään sen verran villisti erilaisilta Android/laite/osoite-yhdistelmiltä, että kanta-asiakkaita ei aineistosta erotu, mutta näitä todennäköisesti on.

Google Playn mukaan sovellus on asennettuna 112 puhelimeen ja sitä on kokeiltu 320 puhelimessa. Käyttäjien lukumäärä on kaksinkertaistunut vuodessa, vaikka ohjelmaa ei erityisemmin ole mainostettu.

Aktiivisia asennuksia on eniten Android 4.4-puhelimissa, jotka alkoivat yleistyä vasta vuosi sitten.

Vanhin yhä käytössä oleva Android-versio on 2.3.3. Tätä käyttäviä puhelimia on viimeisen puolen vuoden aikana ollut sivulla useita. Sama pätee uudempiin 2.6-sarjan Androideihin, jotka tuntuvat olevan vielä aktiivisessa käytössä.

Valtaosa käytöstä on kuitenkin 4.x-sarjan Androideja melko tasaisesti eri versioille jakaantuneena.

Uusin käytössä oleva Android-versio on 5.0.

Käyttöluvut ovat hieman suurempia kuin olisin odottanut. Tämän tyyppisellä sovelluksella Suomessa on vaikea kuvitella kovin paljon suurempaa käyttöä, joten sovellusten kaupallinen kehittäminen Suomen markkinoille ei ole järkevää. Toisaalta luvut ovat sen verran rohkaisevia, että kehitän sovellusta vielä harrastuksena. Kehitysehdotuksia otetaan vastaan.