Jos maksat lämmitysöljystäsi yli 70 senttiä litralta, sinua on huijattu

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetty verkossa oleva hinta ”HOK” (*) laskee lopultakin 10.12.2014 kymmenen päivän odottamisen jälkeen. Uusi hinta on 0,883 euroa litralta. Hinnan pudotus on aivan liian vähän aivan liian myöhään. Raakaöljyn hinnanpudotusta vastaava hinta olisi vain 70 sentin tienoilla.

Yleensä halvin Agrimarketin 2000 litran hinta on jo pudonnut tasolle 0,817 eli yli seitsemän prosenttia HOK-Elannon hintaa alemmaksi.(*) Nyt jos koskaan kannattaa olla tarkkana, mistä lämmitysöljynsä tilaa! Muiden toimittajien hintoja en ole nyt tarkastanut.

Myöskään ei kannata hätäillä. HOK-Elannon sivuilla esimerkiksi on varoitus:

Vuodenvaihteen pyhistä ja veromuutoksista johtuen pystymme takamaan toimituksen vuoden 2014 puolella vain tilauksille, jotka on tehty 13.12 mennessä.

Yleinen pääsääntö on, että kuluttaja maksaa sen hinnan, minkä hänelle on netissä tarjottu sinä päivänä, kun hän tilaa. Se on sitova tarjous. Yritys ja maatila sen sijaan maksaa sen mukaan, mikä on toimituspäivän hinta. Näin ollen vuodenvaihteen veronkorotuskaan ei välttämättä voi koskea yksityistä lämmitysöljyn tilaajaa, joka tilaa öljynsä tämän vuoden puolella ellei siitä ole sovittu kissankokoisilla kirjaimilla.

Ja miksi ihmeessä pitää veronkorotuksen vuoksi kiirettä? Agrimarketin ja HOK-Elannon hintaero on kaksi kertaa enemmän kuin kolmen sentin veronkorotus vuodenvaihteessa. Ja lämmitysöljyn hinta tulee putoamaan toisen mokoman lisää. HOK-Elannon uudessakin hinnassa on nyt ilmaa noin 18 senttiä litralta.

Seuraavassa kuvassa on poistettu kaikki yleiset selitykset sille, miksi lämmitysöljyn hinta ei laske: dollarin kurssi ja energiaverotus(****). Ei ole mitään syytä, miksi nämä kaksi kuvaajaa eivät ole päällekkäin. Ja ennemmin tai myöhemmin ne tulevatkin olemaan. Eikä näillä näkymin sen vuoksi, että raakaöljyn hinta nousisi.

Näiden kahden käyrän pitäisi olla täsmälleen päällekkäin.

Samaa kertoo lämmitysöljy/raakaöljy-indeksi. Lämmitysöljy maksaa lähes 2,8 kertaa raakaöljyn verran. Tämä indeksi on ollut pari viime vuotta hyvin tasaisesti keskimäärin 2,16.

Näiden kummankin kuvan perusteella lämmitysöljyn hinnan pitäisi olla 70,0 senttiä litralta. Lievän virheen laskelmaan voi tuoda kotiinkuljetuskustannukset, mutta kysymys ei ole kuin korkeintaan parista sentistä. Esimerkiksi Neste käyttää ainoana kiinteää toimituskulua 50 euroa, mikä ei kahden tuhannen litran toimituksessa heiluta hintaa kahta senttiä enempää.(***)

Kolmas nopea tapa päätyä summittaisella laskutoimituksella suunnillen samaan lämmitysöljyn hintaan on se, että bensiinin hinta halpa-asemilla on laskenut syyskuun alun tasolta 1,55 euroa litralta tasolle 1,40 euroa litralta. Bensiinin valmistevero on kolminkertainen lämmitysöljyn valmisteveroon. Kun bensiinin hinta on laskenut 0,15/1,55=10%, lämmitysöljyn hinnan olisi pitänyt pudota 3*10% eli 30%. Lähtötason samassa ajassa ollessa noin 1,00 euroa litra, hinnan pitäisi nyt olla 100 – 30 = 70 senttiä litra. Lämmitysöljyn hinta on kuitenkin pudonnut vain sen saman 10% kuin bensiinikin.

Verrattuna sähkölämmitykseen olemme siirtymässä lopultakin Libyan sotaa edeltävään aikaan, jolloin sähkön säästöllä saattaa olla jopa jotain pientä merkitystä. Suora sähkölämmitys (mihin voi laskea kaiken kodissa kulutetun sähkön kuten jääkapit, tietokoneet ja valaistuksen), on melko varmasti arkipäivisin hieman kalliimpaa kuin öljylämmitys. Öisin ja viikonloppuisin niillä ei ole erityisesti väliä.

Öljyn vertailuhinta vastaa öljylämmityksessä sähkön hintaa 9,8 c/kWh. Pörssisähkön pitää olla noin 3,4 c/kWh, että se on tätä halvempaa. Viime viikkoina tämä raja on alitettu lähinnä viikonloppuisin, mutta arkisin sähkö on keskimäärin kalliimpaa. Öisin lämmitys kannattaa hoitaa sähköllä myös arkisin. Esimerkisksi nyt viikkoon sähkö ei ole maksanut kuin korkeintaan 3,1 c/kWh puolenyön ja aamukuuden välisenä aikana.

Sitten, kun öljy maksaa 70 senttiä litralta, sähköllä on vaikeuksia pysyä perässä. Sähkön kuluttajahinnan pitäisi olla 7,8 c/kWh eli pörssihinta saa olla vain 1,8 c/kWh. Tähän iskee rajusti sähköveron ja siirron kiinteä osuus 5,56 c/kWh. Jos öljyn hinta putoaisi 50 senttiin litralta (jolloin lähes puolet lämmitysöljyn hinnasta olisi energiasisältöveroa), sähkö ei voisi olla enää ilmaiseksikaan halvempaa kuin öljy. Pelkkä vero ja siirto olisivat kalliimpia kuin öljylämmitys.

(*) Tämä on HOK-Elannon myymää ABC-ketjun lämmitysöljyä, jonka hinnasta on vähennetty 5% bonus (jonka saamiseksi öljyä on ostettava noin 1700 litraa tai täytettävä kuukauden ostokset muuten). Hinta on sama kaikille toimitusmäärille, joten hinnan halpenemista isommissa ostoksissa ei tarvitse ottaa huomioon. http://www.hok-elanto.fi/ostoksille/abc/abc-lammitysoljy/


(**) Agrimarketin hintaa ei käytetä vertailuhintana, koska sen saadakseen täytyy ”pyytää tarjous” eli en voi tietää onko hinta vain minulle vai yleinen. LIsäksi tämä nimenomainen toimittaja on ollut pelissä vasta puolisen vuotta.


(***) Väite Nesteen vakiohinnoittelusta osoittautui heti valheeksi, koska kun kokeilin satunnaisella postinumerolla 23450 (Lokalahti), niin Nesteen kuljetushinta pysyi viidessäkympissä, mutta öljy kallistui pääkaupunkiseutuun verrattuna. Nesteen hinta 2000 litralle oli muuten kuljetuksineen pääkaupunkiseudulle 0,828 euroa litra, ilman kuljetusta 0,803 euroa litra. 


(****) Kuvassa lämmitysöljyn hinnasta on poistettu energiavero ja sen arvonlisävero (joka sillä on, vaikka EU on kieltänyt verot verolle). Tarkemmin energiavero koostuu Energiasisältöverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Tavallisen rikittömän kevyen polttoöljyn tai biopolttoöljyn energiavero on (6,65+9,34+0,35)*1,24 = 16,34 * 1,24 = 20,3 c/litra.