13.1.2014 Lämmitysöljyn vertailuhinta laskee kymmenyksen, 4,8 c/kWh

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC:n hinta on laskenut jo perjantai-iltana enkä ole sitä huomannut ennen kuin nyt. Vertailuhintana käytetty hinta (josta on otettu pois 5% bonus) on nyt 1,033 €/l. Pörssisähkön hintana tämä vastaa hintaa 4,8 c/kWh (90% hyötysuhdeoletus öljyn poltolle).

Kuluttajan kannattaa käyttää ennemmin sähköä, jos hän saa sitä alle 11,5 c/kWh.

Raakaöljyn brent-hinta on pudonnut vielä enemmän, joten lämmitysöljynkin hinnassa on yhä laskupaineita. Raakaöljyn hintaa pudottaa Iranin ydinsopimuksen voimaantulo ja viennin alkaminen uudelleen, Libyan tilanteen rauhoittuminen ja viennin alkaminen kunnolla ja vielä Teksasissa alkava öljynvienti uudesta rannikolle sisämaasta tulevasta öljyputkesta. Oma osansa on vielä laahaavalla taloudellakin.

Euron ja dollarin kurssi on yllättäen täsmälleen sama kuin 1.1.2014, jolloin viimeksi hintaa tarkistettiin: 1,367. Kaikki muutos on siis brent-öljyn dollarihinnassa, joka on laskenut 110,80 dollarista tynnyriltä tasolle 107,25 dollaria tynnyriltä. Pudotusta on 3,2%.

Raakaöljyn hinnan pudotukseen verrattuna lämmitysöljyn 0,6% hinnanpudotus on – maltillinen.

Lämmitysöljyn hinta on nyt raakaöljyn hintaan verrattuna kallis. Hintojen suhde (litra lämmitysöljyä / litra raakaöljyä) on nyt 2,20, kun vuoden 2013 keskiarvo oli 2,17.

Kun lämmitysöljy nyt maksaa 1,03 euroa litralta, raakaöljyn hintaan nähden oikeampi hinta olisi 1,02 euroa litralta. Kovin iso ero ei siis ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *