Lämmitysöljyä alle eurolla litra ensimmäistä kertaa pariin vuoteen, öljylämmityksen vertailuhinta pörssisähköön verrattuna 4,7 c/kWh

Olen nyt pari vuotta seurannut lämmitysöljyn hintaa, eikä hinta vielä kertaakaan ole ollut alle euron litra. Nyt sellainen ihme on tapahtunut, vaikka raakaöljyn hinta on vielä 1-2 prosenttia alhaisimman hinnan yläpuolella.

Halvimmat kaudet ovat olleet vuoden 2012 kesäkuun lopussa ja vuoden 2013 toukokuun alussa. Silloin on käyty hyvin lähellä euroa litralta, mutta ainakaan merkintöihini ei ole jäänyt, että kukaan olisi myynyt lämmitysöljyä alle eurolla litralta. Tosin tarkastettu hinta on ollut tuhannen litran erä – minkä hinta on vieläkin yli euron litralta.

Nyt 17.1.2014 Agrimarket myy 2000 litran lämmitysöljyerää 0,987 €/l. Tuhannen litran erän litrahinta on 1,002 €/l.

Raakaöljyn dollarihinta on jatkanut laskuaan, mutta euron arvon pudotessa (1,353) raakaöljyn eurohinta on itse asiassa hieman noussut viikon loppupuolella.

Vertailuhintana käytetty HOK/Elanto/ABC-hinta -5% on myös laskenut ja on nyt 1,020 €/l.

Tämä laskee öljylämmityksen vertailuhintaa suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Vertailuhinta on nyt 4,7 c/kWh, mikä on alhaisin hinta sen jälkeen kuin aloin laskea lukua syyskuussa 2012. Tästä kiitos on nousseen sähköveron, mikä laskee sähkön kilpailukykyä ja nostaa öljyn kilpailukykyä.

Litra lämmitysöljyä / litra raakaöljyä -kerroin on nyt 2,16, mikä on suunnilleen vuoden 2013 keskiarvossa. Kovin suuria nousu- tai laskupaineita ei siis nyt ole.

Lisää tietoa lämmitysöljy-sivulla.