Sähköveron korotus – öljylämmitys kannattaa nyt 0,2 c/kWh halvemmalla sähkön hinnalla – suurin osa sähkölaskusta menee nyt valtiolle

(Osa materiaalista oli jo kuukausi sitten artikkeleissa veronkorotuksesta.)

Vaikka useimmat vuodenvaihteen veronkorotuksia listanneet uutiset unohtivat sähköveron korotuksen, se kuitenkin astui voimaan 1.1.2014 hallituksen esityksen HE 110/2013 mukaisena. Sähkölämmittäjien sähkölasku nousee veron vuoksi noin 50 eurolla vuodessa.

Sähköveron korotus laskee öljylämmityksen kannattavuusrajaa kahdella kymmenyksellä tasolle 4,9 c/kWh (oli 5,1 c/kWh) (pörssisähkön hinta, jolloin suora sähkölämmitys ei enää ole halvempaa kuin öljylämmitys).

Muutos näyttää tältä:

2013 energiavero:     1,69 c/kWh
Huoltovarmuusmaksu:   0,013 c/kWh
Yhteensä:             1,703 c/kWh
+ ALV 24%             0,40872 c/kWh (*)
Yhteensä:             2,11172 c/kWh (*)

Energiavero 2014:     1,89 c/kWh
Huoltovarmuusmaksu:   0,013 c/kWh
Yhteensä:             1,903 c/kWh
+ ALV 24%             0,45672 c/kWh (*)
Yhteensä:             2,35972 c/kWh (*)

(*) Tähdellä merkityt olen laskenut itse, ei lakitekstissä

Energiaveron korotus on 11,8%. Kuluttajahinnassa olevan veron korotus on 11,7%.

Energiavero kuuluu niihin suomalaisiin kummajaisiin, joissa verosta maksetaan arvonlisävero (vrt. autoveron elv).

20000 kWh kuluttavalle sähkölämmittäjälle tästä tulee noin 50 euron korotus. Tarkka luku on 49,60 euroa. Sähkölämmitäjä maksaa sähköveroa vuodessa 471,94 euroa. Ja tämän päälle sähkön hinnan arvonlisävero ja sähkön siirron arvonlisävero.
Mitä enemmän kiinteät kulut sähkön hinnassa nousevat, sen vähemmän prosentuaalisesti on merkitystä sillä, millä sähkön pörssihinnalla sitä kulutetaan. Vaikka sähkö olisi ilmaista pörssissä, kuluttajalle se maksaa 5,3 c/kWh ennen veronkorotusta ja 5,5 c/kWh veronkorotuksen jälkeen (edullisen sähkönsiirtoyhtiön alueella).
Suurin osa tunneista arkisin maksaa 3,5 – 5,0 c/kWh. Ja tuota isoimmilla sähkön hinnoilla kannattaa käyttää öljylämmitystä. Jos tarkastelemme vain tätä aluetta, kaavio näyttää masentavalta:


Halvan ja kalliin normaalipörssihinnan ero on 1,5 c/kWh (43%), mikä heiluttaa kuluttajahintaa 19%. Sähköveron korotus vähentää heiluntaa puolisen prosenttiyksikköä lisää.

Vielä mielenkiintoisempaa on se, että sähköveron korotus laskee 0,2 c/kWh sitä rajaa, milloin öljylämmitys on kannattavampi kuin sähkölämmitys. Lämmitysöljyn veroa ei olla nostamassa. Tällä itse asiassa on valtava merkitys, ja on mahdollista, että se on vaa’ankieli, joka tekee öljylämmityksestä edullisempaa talvella.

Tällä hetkellä öljylämmittäminen on kannattavampaa (tyypillisin oletuksin) sähkön pörssihinnalla 5,01 c/kWh, jolloin sähkön kuluttajahinta on 11,5 c/kWh. Sähköveron korotus laskee öljylämmityksen kannattavuusrajan tasolle 4,85 c/kWh jolloin kuluttajahinta on siis sama 11,5 c/kWh. Tämä nappaa suuren osan sähkön tyypillisestä vaihteluvälistä sille puolelle, että öljylämmitys onkin kannattavampaa.

Vielä tämän vuoden sähkön tuottaja saa kuluttajan maksamasta sähkölaskusta suurimman osan. Sähköveron korotuksen jälkeen suurin siivu menee suoraan valtiolle.

Sähkön hinta jakautuu tuottajalle (sähkön pörssihinta), siirtäjälle (paikallinen sähköyhtiö), välittäjälle (se, joka myy pörssisähkön) ja valtiolle sähköveron, huoltovarmuusmaksun ja arvonlisäveron muodossa.

Joulukuun sähkön hinnalla jakauma on seuraavan kuvan mukainen (vuoden 2014 sähköverolla):

Sähköveron korotuksen jälkeen eniten saa valtio, 38%. Tuottaja saa enää 36%. Sähkönsiirtäjä saa 24% ja sähkön välittäjä tyypillisesti kaksi prosenttia.

Tämä esimerkki on laskettu joulukuun pörssisähkön hinnalla 3,57 c/kWh, jolloin kuluttajan sähkön hinta on 9,98 c/kWh. Kuukausimaksuja ei ole otettu huomioon, vaan pelkästään sähkön määrään liittyvät maksut.