8.10.2013 Öljyn vertailuhinta laskee 5,2 c/kWh (lämmitysöljy 1,052 euroa litralta)

Raakaöljyn hinta ei ole pudonnut, kun edellisestä tarkastuspisteestä on reilu viikko (27.9.). Kuitenkin lämmitysöljyn hinta putoaa lopultakin odotetusti, ja varaa lisäpudotuksillekin vielä on.

Raakaöljyn hinta on noussut hieman, mutta sen on täsmälleen kompensoinut pieni euron arvon korotus dollarin hintaa vastaan. Yhteensä reilun viikon muutos on niinkin pieni kuin sadasosaprosentti.

Lämmitysöljyn vertailuhinta on nyt 1,052 euroa litralta (1,107 -5%). Varaa pudota vuoden myyjän vuoden keskiarvokatteeseen on vielä reilu sentti (1,033 €/l). Tilanne ei ole kuitenkaan enää selvästi epätasapainossa. Viime syksynä nykyisellä katetasolla oltiin paljon useammin kuin tänä keväänä. Kuvaajasta näkyy, että lämmityskauden alussa syys-lokakuun vaihteessa viimekin vuonna kerättiin paljon paremmat katteet lämmitysöljyn hinnasta verrattuna aikaan marraskuusta eteenpäin.

Suomessa on taas ollut muutama uutinen, joka on kommentoinut öljyn hintaa. Todennäköisemmin nuo uutiset ovat täysin päinvastaisia todellisuuteen nähden, joten niitä ei kannata enempää kommentoida tässä eikä käyttää päätöksenteon pohjana.

USA:n tilanne on mielenkiintoinen raakaöljyn hinnan kannalta. USA:n hallinnon pakkolomat ovat aiheuttaneet sen, ettei tärkeitä tilastoja öljystä saada. Kukaan ei tiedä kuinka paljon öljyä on varastossa USA:n tärkeässä solmupisteessä Cushingissa, jolla yleensä on suuri merkitys hinnanmuodostukselle. Toisaalta USA:n lakisääteinen katto lainanotolle kummittelee reilun viikon päästä. Tällä hetkellä tilanne on se, että USA:n WTI-öljyn hinta on laskenut reilusti, mutta Euroopan Brent-öljy on pikemminkin lievässä nousussa. Hintaero periaatteessa samalle öljylle on jälleen yli viisi prosenttia.

Eli mitään ennustetta öljyn hinnan kehitykselle en uskalla antaa, mutta ei sellaista ole kukaan muukaan suureen ääneen tässä tilanteessa esittämässä.

Mielenkiintoinen öljyn hintaa käsittelevä pari päivää vanha artikkeli ”The price of oil: It’s a bad news for the Middle East” muistuttaa siitä, että öljyntuottajamaat ovat nostaneet kulunsa niin korkealle, etteivät ne voi tuottaa öljyä voitollisesti, jos hinnat lähtevät laskuun nykytasolta. Saudi-Arabian ”itseaiheuttama omakustannushinta” öljylle on jo 98 dollaria tynnyriltä – kun USA:ssa öljystä maksetaan tällä hetkellä 103 dollaria tynnyriltä. Nousu Saudi-Arabian kolmen vuoden takaisesta 75 dollarin kulurakenteesta on huima. Venäjän vastaava omakustannushinta on peräti 125 dollaria tynnyriltä eli he myyvät tällä hetkellä öljyä yhden laskutavan mukaan tappiolla.

Toisaalta esimerkiksi Suomessa öljy ei pärjää enää nykyhinnallakaan kilpailussa pohjoismaisen sähkön kanssa. Öljyä ei tarvitse nykyhinnalla kuin liikenne ja kovin suurta hinnannousua ei enää tarvita, että puutislediesel on dieseliä edullisempaa.

Onko tässä eväät Saudi-Arabian ja Venäjän vallankumouksille? Aika näyttää.

Öljyn vertailuhinta pörssihintaan laskee kymmenyksellä tasolle 5,2 c/kWh. Todennäköisyys, että sähkön hinta nousisi noin korkealle on enää kymmenisen prosenttia.

[1] http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2013/09/price-oil-it-bad-news-for-middl-201392212413588668.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *