27.9.2013 (pe) Lämmitysöljyn hinta putosi 2,2 prosenttia

Odotettu lämmitysöljyn hinnan pudotus tapahtui perjantaina. Vertailuhinta putoaa tasolta 1,085 €/l tasolle 1,061 €/l. Pudotusta on 2,2%.

Raakaöljyn hinta on lähtenyt varovaiseen nousuun. Hinta on reilussa viikossa noussut 0,4%.

Lämmitysöljyn hinnassa on kuitenkin vielä varaa pudota. Viime aikoina vallinneella raakaöljyn ja lämmitysöljyn hintasuhteella lämmitysöljyn hinta voisi olla kolmisen senttiä pienempi litralta, 1,03 €/l.

Pörssisähkön vertailuhinta putoaa kaksi kymmenystä: tasolta 5,5 c/kWh tasolle 5,3 c/kWh. Ennustealgoritmin mukainen todennäköisyys sille, että syyskuussa öljy olisikin ollut halvempi tapa lämittää on kuitenkin yhä 0,00%.

Hyvästi paperiteollisuus

Kun nyt paperiteollisuus on päätetty ajaa pois Suomesta, on syytä herättää keskustelua siitä, että nostaako vai laskeeko tämä Suomen sähkötuontia ja kansantaloutta.

Kaiken kaikkiaan on hyvä Suomen kansantaloudelle, että sähköyhtiöt ajavat paperitehtaat pois Suomesta, koska puun jauhaminen sähköksi vähentää ulkomaisten hiilen, öljyn ja kaasun tuontia ja noiden hinnalla on varaa maksaa puuntuottajille parempaa kantohintaa kuin rapakuntoisella paperiteollisuudella. Itse asiassa myös sahateollisuuden käyttämästä tukkipuusta saa paremman hinnan polttamalla se.

Paperitehtaat kuluttavat valtavasti sähköä, mutta toisaalta niiden kyljessä on aina voimalaitos, joka tuottaa paperituotannon jätteistä sähköä. Noiden voimaloiden täytyy vaihtaa hieman raaka-ainettaan, kun paperitehdas lopettaa, mutta eivätköhän ne jatka. Eli tässä mielessä sähkön saatavuus paranee merkittävästi.

Myös osa noiden voimaloiden energiasta menee höyrynä tehtaan käyttöön. Kun tehdas lopettaa, sähkön tuotanto hieman nousee.

Suomi on ollut viime aikoina Pohjoismaiden kallein paikka ostaa sähköä. Ratkaisevaa teollisuudelle on se, ettei Suomi ole ikinä halvempi kuin Ruotsi.

Pohjois-Ruotsi on vuonna 2013 ollut keskimäärin 0,16 c/kWh halvempi paikka ostaa pörssisähköä. Korkeimmillaan ero on ollut 1,6 c/kWh. Ero on keskimäärin ollut yli 4% ja korkeimmillaan 43%.

Vuorokausitasolla sähkö on ollut Suomessa halvempaa neljänä vuorokautena, tammikuun loppupuolella. Korkeimmillaan Ruotsi on ollut 0,6% Suomea kalliimpi. Nuo päivät näkyvät suurennuslasilla noin kaavion 25. päivän kohdalla.

Toivottavasti sähköstä osataan tehdä jotain paremman lisäarvon tuotteita, kun perinteisestä savupiipputeollisuudesta on päästy eroon. Esimerkiksi konesalipalveluita.

19.9.2013 Raakaöljyn hinta vapaassa pudotuksessa

HOK-Elanto-ABC kehtasi laskea lämmitysöljyn hintaa kaksi tuhannesosaeuroa litralta. Mitätöntä kiusantekoa, mutta ilman sitä minulta olisi voinut jäädä huomaamatta menossa oleva valtava raakaöljyn hinnanlasku.

Reilussa kymmenessä päivässä raakaöljyn eurohinta on pudonnut huimat 8,7%! Pudotuksesta miltei viisi prosenttia on tällä viikolla.

2,7% hinnanlaskusta tulee euron vahvistumisesta ja 6,3% raakaöljyn dollarihinnan putoamisesta.
ABC:n lämmitysöljyn hinta on sen sijaan on noussut samassa ajassa hinnasta 1,129 €/l hintaan 1,142 €/l. Ja torstaina sitä pudotettiin… juhlavat 0,17%.(*)
Kaikkein jyrkimmässä muutoksessa on lämmitysöljyn toimittajien kate. Vain huhtikuun puolivälissä muutaman päivän ajan öljyn toimittaminen oli näin kannattavaa.
Mikäli tilanne tasaantuisi vuoden normaaliin kateprosenttiin, lämmitysöljyä pitäisi tällä raakaöljyn hinnalla saada hintaan 1,03 €/l. Odotan siis lämmitysöljyn hinnan erittäin voimakasta laskua.
Vertailuhinnan lasku ei riitä vieläkään pudottamaan suoran sähkölämmityksen vertailupörssihintaa, joka on yhä 5,5 c/kWh. Kuukauden keskihinta on jäämässä alle viiden sentin kilowattitunnilta, joten sähkölämmitäjä lämmittää halvemmalla.(**)
(*) Vertailuhinta on ABC-hinta -5% bonus. Tässä siis täydet hinnat.
(**) Säästö ei ole suoraan 5,5 – 5,0 vaan mukaan täytyy laskea sähkön siirtohinnat. Lämmitysöljy vastaa sähkön kuluttajahintaa 12,1 c/kWh. Sähkön pörssihinta 5,0 c/kWh vastaa suunnilleen kuluttajahintaa 11,5 c/kWh.

16.9.2013 Lämmitysöljyn hinnassa pieni pudotus

Lämmitysöljyn vertailuhinta on pudonnut puolisen prosenttia, tasolta 1,092 €/l tasolle 1,087 €/l.(*)

Raakaöljyn hinta on samana aikana pudonnut puolitoista prosenttia.

Lämmitysöljy oli aikaisemmin hieman keskiarvoa edullisempi verrattuna raakaöljyn hintaan, mutta nyt sen hinta on noussut noin pitkäaikaiseen keskiarvoon, lämmitysöljy on 2,15 kertaa kalliimpaa kuin raakaöljy.

Sähkölämmityksen vertailuhinta säilyy tasolla 5,5 c/kWh. Tuon hintainen pörssisähkö lämmittää suoralla sähkölämmityksellä samalla hinnalla kuin vertailuhintainen lämmitysöljy 90% hyötysuhteella.

Raakaöljyn hinnan odotetaan pysyvän noin nykyisellä tasolla. Syyrian tilanteen rauhoittuessa voimme odottaa lievää laskua. Euron arvoa tilanteen rauhoittaminen on nostanut (suurin osa viimeisen viikon raakaöljyn halpenemisesta johtuikin euron arvon noususta eikä raakaöljyn dollarihinnan laskemisesta).

(*) Vertailuhinta on HOK-Elanto-ABC:n julkaisema halvin lämmitysöljyn hinta -5% bonus. http://www.hok-elanto.fi/ostoksille/abc/abc-lammitysoljy/

Lopultakin myönnetään edes varovasti, ettei kantojen kerääminen metsästä ole kovin järkevää

Kuva: Chris Helenius, CC BY-SA

Savon Sanomat on saanut metsäalan kehittämiskeskus Tapiosta lausunnon, että kantojen kerääminen metsästä ei ole kovin nerokasta.[1]

– Kantojen nostosta seuraa ongelmia maan fysiologiaan ja vesakko kasvaa runsaampana.

– Maan köyhtymisen takia saatetaan joutua käyttämään korvaavia ravinteita.

– Kantojen repimisestä on haittaa metsän normaalille ekologialle.

– Kantojen keruu on suomalainen ilmiö, joka alkoi päästökaupan seurauksena.

– Ruotsissa kantojen nosto on kielletty.

– Tapion suositus on jättää vähintään kolmannes kannoista maaperään.

Artikkelissa ei käsitelty niitä ilmeisiä syitä, joita Sähkölamppu onkin jo muutamaan kertaan ihmetellyt (esim. [2]). On ilmeistä, että metsästä nostetusta puusta suuri osa poltetaan muutaman vuoden sisällä joko suoraan tai paperina. Siis kymmeniä vuosia metsissä säilyvät kannot ovat tärkeitä pitkäaikaisia hiilidioksidivarastoja. Ja niiden jättäminen metsään on lannoituksen ja mahdollisen hyödyllisen ekosysteemin toimimisen kannalta olennaisia (esimerkiksi sienet).

Ja ei voi olla taloudellista ja kestävää, että mies ja traktori nykertää päivätolkulla kantoja ylös metsästä.

[1] http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/kantojen-nosto-hakkuilta-alkanut-epailyttaa-tarvitaan-maalaisjarkea-ja-tutkimustietoa/1667208

[2] http://www.sahkolamppu.com/2011/09/puu-onkin-fossiilinen-polttoaine.html

9.9.2013 Lämmitysöljyn hinta nousi odotetusti

Kuten lauantaina ennustettiin, lämmitysöljyn hinta nousi maanantaina reilusti, 1,8%. Entinen HOK-Elanto-ABC-vertailuhinta oli 1,073 €/l ja uusi 1,092 €/l (toimittajan sivulla olevista hinnoista on poistettu 5% bonus.

Raakaöljyn hinta on kuitenkin pudonnut lauantaista jonkin verran. Euron arvo on noussut 1,318:sta dollarista 1,3259:ään dollariin. Brentöljytynnyrin hinta taas on pudonnut 116:sta 114:ään dollariin.

Toimittajan katetta kuvaava indeksi siis nousi kerralla 2,04:stä 2,09:ään, mikä on kuitenkin vieläkin alhainen arvo. On siis odotettavissa, että lämmitysöljyn hinta nousee lisää.

Öljyllä tehtävän lämmityksen hinta vastaa nyt pörssisähkön hinnalla 5,5 c/kWh tehtävää suoraa sähkölämmitystä. Nousua on yksi kymmenys.