12.10.2013 Raakaöljyn hinta taas nousuun

Raakaöljyn hinta on heilunut hermostuneesti USA:n budjettineuvottelujen ja Lähi-Idän (ja Libyan) tilanteiden tahdissa. Nyt näyttää, että viimeisen kuukauden vallinnut halpa hintataso on taas nousemassa takaisin. Nousua neljässä päivässä on 1,7% (Brent). Hintataso ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään reilun kuukauden takaista hintatasoa (nyt 82 euroa tynnyriltä, 7.9. hinta oli 88 euroa tynnyriltä).

Mitään ennustusta maailman tilanteen kehityksestä ei voi vieläkään antaa, joten öljyn hinta on lähiaikoina mitä sattuu. Lämmitysöljy on kuitenkin nyt tasaantunut sen pari viikkoa, mitä se kulkee raakaöljyn hinnan perässä ja nyt saavuttanut sen pisteen, missä laskua ei ole odotettavissa, pikemminkin nousua.

Jos nyt täyttää öljysäiliönsä talveksi hinnalla, jonka saa tingittyä tasolle noin 1,02 €/l, tuskin tämä jää kovin pahasti harmittamaan. Kovin monen prosentin  hinnanlaskua tuosta ei voi pitää todennäköisenä tai sitten maailmantaloudessa on muutakin uudelleenmietittävää. Lämmitysöljyn hinta 1,02 €/l vastaa pörssisähkön hintaa 4,9 c/kWh, mikä todennäköisesti tällöin tullaan ylittämään talven aikana melko usein.

2000 litraa lämmitysöljyä on hyvä vakuutus maailmantilanteiden heilahteluille. Ensi talvena ei tule ainakaan kylmä.

12.10.2013 Lämmitysöljyn toimittajien hintavertailu

Aika tarkistaa kaikkien lämmitysöljyn toimittajien yleinen hintataso. Tällä kertaa halvin on ST1 muistaakseni ensimmäistä kertaa vertailujen historiassa. Tuhannen litran tankkaus ST1:ltä säästää vertailun kalleimpaan Nesteeseen verrattuna 29 euroa.

Tässä ovat toimittajat halvimmasta kalleimpaan.
  • ST1 1,041 €/l 
  • Teboil 1,047 €/l
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,051 €/l
  • HOK/ABC 1,107 €/l – bonus 5% = 1,052 €/l (*)
  • Neste 1,070 €/l
Hinnat on otettu toimittajien verkkosivustoilta ilmoittamalla ostoksi 1000 litraa, pääkaupunkiseutu, halvin öljytyyppi, yksi maksuerä eikä mitään alennuskoodeja.
Tuhat litraa on vähän öljyn tilaukseksi ja esimerkiksi 2000 litran tilaaminen antaa yleensä eri järjestyksen. Poikkeuksellisesti tässä myös 2000 litran tilauksen hinnat:
  • ST1 1,022 €/l
  • Teboil 1,037 €/l
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,041 €/l 
  • Neste 1,049 €/l
  • HOK/ABC 1,107 €/l – bonus 5% = 1,052 €/l (*)
Tällä kertaa järjestys vaihtuu vain kahden kalleimman osalta.
HOK/ABC-hinta ei muutu tilausmäärän mukaan, joten se on suuremmilla tilausmäärillä kallein. Tosin sen kiinteä hinta tuo mahdollisuuden sille, että öljyä tilataan useampana kuukautena vuodessa ja noista kuukausista saa 5% bonusalennuksen kaikista muistakin S-ryhmän kaupoista tehdyistä ostoksista. Tuosta mahdollisuudesta huolimatta S-ryhmän hinnalla ei kannata tilata öljyä, sillä ST1:stä saa 2000 litraa öljyä 60 euroa halvemmalla mitä noilla ylimääräisillä bonustuloilla on käytännössä mahdotonta kompensoida.
Tämä vertailu on suuntaa antava. 1,02€/l tuntuu olevan tällä hetkellä paras tarjous öljyllä lämmittäville kotitalouksille. Se myös vastaa raakaöljyn viimeaikaista hinnanpudotusta. Siitä siis kannattaa alkaa tinkiminen myyjien kanssa.