Hämmentävä tuntilaskutus 2

Helmikuun sähkölasku saapui.

Minulla on siis Helsingin energian Kotispot, jossa on siirrytty jo tuntilaskutukseen. Kirjoitin tästä kuukausi sitten, kun ihmettelin kallista hintaa.

Helmikuussakin tuntilaskutus on minulle kalliimpi kuin yleissähkö. Mutta helmikuussa tuntilaskutus on kilpailukykyinen aikasähköön nähden.

KotiSpot-sivuilla on seuraavat hintatiedot pörssisähkövaihtoehdoistani helmikuulle (ilman marginaalia):

 • Yleissähkö pienkuluttaja 4,95 c/kWh
 • Yleissähkö sähkölämmittäjä 4,85 c/kWh
 • Aikasähkö D 4,91 c/kWh (viimevuoden helmikuun jaollani 35% 4,58 c/kWh ja 65% 5,08 c/kWh)
 • Aikasähkö A 5,05 c/kWh (35% 4,66 c/kWh ja 65% 5,26 c/kWh, Aikasähkö A vain helsinkiläisille ja vantaalaisille)
 • Tuntisähköni lasku: 4,88 c/kWh (laskun 5,05 c/kWh – marginaali 0,17 c/kWh)

Minulla ei pitäisi olla erityisen suuri kulutus kalliina aikana. Kun vielä laskusta näki yösähkön osuuden, se on viime vuonna ollut huonoimmillaan syyskuussa 32% ja parhaimmillaan huhti-toukokuussa 40%.

Laskusta ei taaskaan selviä yhtään mitään. Minulla ei ole harmainta aavistustakaan sen laskutusperusteista. Ainoa, mitä laskussa lukee on ”Yleissähkö KotiSpot tuntimittaus” 3,30 €/kk + 5,05 c/kWh. Marginaalia ei ole eroteltu, ja myös tuo termi yleissähkö tuntimittauksella on hieman toisensa kumoava.

Tässä on uusi hämmennyksen aihe, mitä en aikaisemmin ole ajatellut: minun on täytynyt olla yösähkön käyttäjä sekä paikallisen sähköyhtiön että sähkön toimittajan mielestä. Aikoinaan laskin, että minulle olisi ollut edullista olla yösähkön käyttäjä vain toisen mielestä, mutta tämä ei onnistunut. Olenko vielä ”yleissähkö tuntimittauksen” käyttäjänä yösähkön käyttäjä paikallisen sähköyhtiön mielestä? Paikallisella sähköyhtiöllä yösähkön toimittaminen on noin senttiä halvempaa yöaikaan, mutta kuukausihinta on vastaavasti korkeampi. Jos käyttää vähänkin sähkölämmitystä, tämä on kannattavaa. Tämäkin täytyy tarkistaa.

http://www.sahkolamppu.com/2013/02/hammentava-tuntilaskutus.html

Yksi ajatus artikkelista “Hämmentävä tuntilaskutus 2”

 1. Hei
  Kommentoin vielä vanhaa viestiäsi.
  1.
  Oma KotiSpot-hintani oli helmikuussa ("Yleissähkö KotiSpot tuntimittaus") 3,30 €/kk + 5,03 c/kWh eli samoissa kuin sinulla. Yön osuus oli 74% (siirrossa aikasähkösopimus josta osuus näkyy). Sävel+:n avulla tarkistin, että energian hinta on oikein (vaikka on 0,01 korkeampi kuin yleissähkön!!?. Siirtohinnaksi (ilman kuukausimaksua) tuli 4,59 eli yhteensä 9,62.
  2.
  Mökkini on Lahtienergian alueella ja energiasopimus on Turkusähkön kanssa (ei SPOT). Olen voinut katsoa tuntikohtaista käyttöä Turkuenenergian sivuilta! (ehkä sinäkin voisit käyttää HELENin Sävel+:aa?). Nyt Lahtikin on saanut systeeminsä kuntoon ja sieltäkin näkyy tunneittainen käyttö.
  3.
  Omakotiasukkaiden edunvalvoja, puolueeton Omakotiliitto on verrannut lämmityskustannuksia uusimmassa Omakotilehdessä 1/2013 (ei näytä vielä olevan verkossa). Saanut suoran sähkölämmityksen vuosikustannuksen suuremmaksi kuin öljylämmityksen käyttäen sähkön hintana 147,80 e/MWh! (Öljyn hintana 116,90 ja hyötysuhteina 0,93/öljy ja 0,99/sähkö). Poikkeaa aikalailla sinut laskelmistasi!! Taitaa olla kuukausimaksutkin mukana sähkön hinnassa ja olisiko muutakin häikkää.
  helsinkiläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.