22.3.2013 Lämpenemisestä toivoa mutta sähkö yhä kallista

Päivän ykkösuutinen on se, että sääennustetta on ruuvattu lämpöisempään suuntaan. Eilen ennusteessa ensi viikolle oli vain yksi päivä, jolloin käydään plussan puolella. Nyt niita ovat kaikki. Kymmenen päivän sääennusteen keskiarvo (Tampere) nousee eilisestä asteella ja on nyt -5,4 C.

Tämä on yhä monta astetta alempana, kuin normaalilämpötila. Maaliskuun normaalikeskilämpö on -3,5 C, ja nyt on jo sentään maaliskuun loppu.

Näyttää siltä, että hanget haihtuvat suoraan taivaalle, joten vesivoimasta on ja tulee olemaan pulaa. Tämä näkyy lauantainkin sähkön hinnassa. Saksassa ja Tanskassa olisi todella halpaa sähköä, mutta Ruotsi pitää moninkertaisen tasonsa. Ja Suomi tietysti perässä.

Lauantain sähkön hinta on melkoisen korka viikonlopuksi, 4,4 c/kWh. Tämä on käytännössä sama kuin perjantain korkea hintataso ilman aamupäivän piikkiä.

Oheinen kuva hieman liioittelee lauantain hinnanvaihteluita. Erot vuorokauden sisällä ovat pieniä.

Ennuste pysyy tasolla 4,4 c/kWh ja suunta on yhä ylöspäin. Alkukuun keskiarvo on noussut jo tasolle 4,5 c/kWh ja ennusteen toteutuminen edellyttää lauantaita alempia hintoja ensi viikolle. Sää kuitenkin on lämpenemässä ja pääsiäinen alkamassa. Meillä on hyvä syy olettaa hintatason hieman laskevan.

Vaikka öljyn hinta laski, mallin mukainen todennäköisyys sille, että sähkön hinta nousisi öljylämmityksen tasolle on nyt 0,0%. Mikään enemmän tai vähemmänkään järkevä skenaario ei enää nosta sähkön hintaa tasolle 5,5 c/kWh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *