Suomen ja Ruotsin pullonkaula vuonna 2012 88 miljoonan euron arvoinen

Fingrid Oyj julkaisi 18.2.2013 pörssitiedotteen, jossa se kertoi tuloksensa parantuneen merkittävästi. Konserinin liikevoitto vuodelta 2012 oli 95 miljoonaa euroa, joista 44 miljoonaa euroa oli Ruotsin ja Suomen välisen sähkönsiirron pullonkaulatuloja.[1]

”Yhtiön tulosta paransivat 30 prosentin kantaverkkotariffien nosto ja suurista aluehintaeroista aiheutuneet pullonkaulatulot Suomen ja Ruotsin rajalla.” [1]

 ”Ison osan vuotta toinen Suomen ja Ruotsin välisistä siirtoyhteyksistä oli poissa käytöstä, minkä seurauksena Suomen ja Ruotsin välistä siirtokapasiteettia ei saatu täysimääräisesti hyödynnettyä. Tilanteen seurauksena maiden rajalla kertyi ennätysmäärä, 88 miljoonaa euroa, pullonkaulatuloja.” [1]

Kun siis Suomen sähkön pörssihinta on esimerkiksi 4 c/kWh ja Ruotsin 3 c/kWh, jokaisesta kilowatista, joka Suomeen siirretään veloitetaan suomalaisilta 4 c/kWh ja ruotsalaisille tuottajille maksetaan 3 c/kWh. Erotus yksi sentti jaetaan Fingridin ja vastaavan ruotsalaisen toimijan kesken puoliksi.

Fingrid oli siis vuonna 2012 kykenemätön ylläpitämään riittävää siirtokapasiteettia Ruotsista Suomeen, mistä sille annettiin palkkiona 44 miljoonaa euroa.

Suomalaiset ovat siis maksaneet sähköstään vuonna 2012 88 miljoonaa euroa liikaa, ruotsalaiset sähköntuottajat saivat 88 miljoonaa euroa liian vähän rahaa, ja tuo 88 miljoonaa jaettiin puoliksi Fingridin ja Svenska Kraftnätin kesken, 44 miljoonaa kummallekin.

Toinen ongelma on, että tässä pörssitiedotteessa ei kerrota voittoon kohdituvan minkäänlaisia rasitteita. Kuitenkin Fingridin sivulla (kuten ystävällinen lukijamme kertoi) lukee seuraavasti:

”Fingrid käyttää saamansa pullonkaulatulot EU-lainsäädännön mukaisesti siirtokyvyn kasvattamiseen rajajohdoilla.” [2]

Jos lähes puoleen Fingridin pörssitiedotteessa kerrotusta tuloksesta kohdistuu EU-lainsäädännön mukainen rasite kohdistaa se Suomen ja Ruotsin välisen sähkökapasiteetin kasvattamiseen, luulisi sen olevan pakollinen maininta pörssitiedotteessa. En ole tosin tuota EU-lainsäädäntöä löytänyt.

Toisaalta tarvitseeko Fingridin tehdä pörssitiedotteita? Se kuuluu siihen omituiseen yritysten joukkoon, jotka ovat pörssikelpoisesti julkisia osakeyhtiöitä (Oyj.), mutta sitä ei ole listattu mihinkään.

No, luulisi, että Suomen markkinavalvoja Energiamarkkinavirasto on valppaana kaikkien väärinkäytösten ja kohtuuttomuuksien varalta? Tuskin.

Energiamarkkinaviraston vuoden 2012 tulossopimuksessa oli kohta ”Sähkömarkkinat toimivat hyvin”:

”Tavoitteena on, että Suomi muodostaisi vuonna 2012 oman hinta-alueen pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla korkeintaan 10% ajasta” [3]

Viimeistään Fingridin tulos osoittaa, että joltain virkamieheltä paloivat bonukset pahasti tämän kohdan takia. Siksipä se onkin näppärästi poistettu vuoden 2013 tulossopimuksesta.[4]

[1] Pörssitiedote Fingrid Oyj:n katsaus tammi-joulukuulta 2012
[2] Fingrid: pullonkaulatulot
[3] Energiamarkkinaviraston tulossopimus 2012
[4] Energiamarkkinaviraston tulossopimus 2013

Yksi ajatus artikkelista “Suomen ja Ruotsin pullonkaula vuonna 2012 88 miljoonan euron arvoinen”

  1. Huoh… Eivät suomalaiset ole "maksaneet sähköstään 88 mijoonaa euroa liikaa". Päinvastoin, suomalainen kuluttaja on maksanut vähemmän sähköstään kuin siinä tapauksessa jos siirtoyhteyttä ei olisi ollut. Siirtoyhteys tasaa Suomen ja Ruotsin välistä hintaeroa, joka on yleensä Ruotsin eduksi, kuten olet ahkerasti huomautellut.

    Verrataanpa sähköä tomaatteihin. Närpiössä kasvatetaan kasvihuoneissa tomaatteja, jotka maksavat kaupassa 4 €/kg. Joku keksii, että Espanjasta voi ostaa tomaatteja hintaan 1 €/kg, tuo ne Suomeen ja myy ne kuluttajille hintaan 2 €/kg. Tomaattien maahantuoja ryhtyy siis omalla riskillä ja työllä tuomaan niitä Suomeen. Onko kuluttaja oikeutettu itkemään, että joutuu maksamaan 100 % ylihintaa tomaateista?

    Kommenttisi siirtoyhteyksistä ovat olleet jotenkin kaksijakoisia: toisaalta näytät vastustavan yhteyksiä, koska ilkeät kapitalistit käärivät muka ansaitsematonta voittoa niistä, toisaalta olet syyttänyt ruotsalaisia yhteyden tahallisesta sabotoinnista ("polttivat tyristorihallin").

    Mikä on mielestäsi oikea malli siirtoyhteyksien rahoittamiseksi ja kenelle pullonkaulatulot kuuluvat? Puhtaasti suunnitelmataloudellinen malli olisi sellainen, jossa poliittisella päätöksellä verorahoin rakennetaan siirtoyhteydet, ja pullonkaulatulot tilitetään suoraan sähkön kuluttajille alennettuina sähkölaskuilla. Hyvä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.