Helmikuun 2013 lopullinen kuukauden keskihinta 3,943 c/kWh

Helmikuun loppu jatkui tasaisen matalana noin tasolla 4,0 c/kWh. Tyypillinen kuvio eli maanantaista keskiviikkoon hinta nousi (korkeimmillaan 4,1 c/kWh), ja torstaina hinta taas lähti laskuun.

Merkillepantavinta helmikuussa oli se, ettei Suomen hinta eronnut Ruotsin hinnasta kertaakaan. Tämä toi Suomeenkin niin matalan hinnan, ettei siihen ole helmikuussa oikein viime aikoina totuttu. Keskihinta on 3,943 c/kWh (*).

Viimeksi sähkö oli helmikuussa näin halpaa vuonna 2009. Sähkö oli nyt halvempaa kuin keskiarvo 2000 – 2012, joka on 4,05 c/kWh.

Ennuste onnistui koko kuukauden erittäin hyvin. Kuun alun ennuste 4,2 c/kWh oli vain 6,5% liian korkea. Jo 3. päivä ennuste korjattiin alle 3% päähän lopullisesta, mutta nousukausi 10. päivän jälkeen nosti ennusteen uudelleen lähes 4% liian korkeaksi. Ennuste oli kuitenkin lopullisesti alle 3% liian korkea 16. päivä ja alle 2% liian korkea 18. päivä ja alle 1% liian korkea 19. päivä. Ennuste oli alle 3% väärässä 18 päivää, alle 2% väärässä 12 päivää ja alle 1% väärässä 9 päivää.

(*) Hinta on Ruotsin ajassa eli yhden tunnin siirtymä kuun alussa ja lopussa saattaa aiheuttaa Suomen hintaan muutaman tuhannesosan eron.

27.2.2013 Italian vaalitulos halvensi öljyä

Italian sekava vaalitulos – eurosta eroa kannattavat saivat ehdottoman enemmistön eli 55% äänistä – sai euron hinnan putoamaan muita valuuttoja vasten. Dollaria vasten euro on pudonnut 1,4% sitten edellisen lämmitysöljyn hinnan muutoksen 20.2.

Kuten tavallista, raakaöljyn hinnan putoaminen kuitenkin enemmän kuin kompensoi tuon euron arvon heikkenemisen. 20.2. jälkeen brent-öljyn hinta on pudonnut 2,5%.

Yhteensä siis Suomen kannalta tärkeimmän raakaäljyn eli brent-öljyn hinta on pudonnut euroissa 1,1%.

Lämmitysöljyn myyjän katetta kuvaava indeksi litra lämmitysöljyä / litra raakaöljyä on noin pitkäaikaisessa keskiarvossa 2,17 (nyt 2,16). Hinnanmuutospainetta ei siis pitäisi olla.

Lämmitysöljyn hinta lämmityksessä vastaa pörssisähkön hintaa 5,77 c/kWh. Helmikuun pörssisähkön keskihinta tulee olemaan 3,95 c/kWh (tarkka luku muutaman tunnin kuluttua). Koska helmikuun sähkön hinta on tyypillisesti vuoden kallein, tämä ei näytä lämmitysöljyn kannalta kovin hyvältä. Kuluttajahinnassa ero on viidenneksen luokkaa suoran sähkölämmityksen hyväksi.