Hämmentävä tuntilaskutus

Siirryin tammikuussa kokeeksi tuntilaskutukseen ensimmäisten joukossa. Nyt saapui ensimmäinen lasku, jonka mukaan ei olisi kannattanut.

Ei-yösähköä käyttävä kerrostaloasukas maksoi sähköstään 5,30 c/kWh (pörssisähkö + ALV). Sähkölämmittävä asiakas 5,03 c/kWh (kulutus yli 10000 kWh/vuosi).

Yösähköä käyttävä asiakas (aikasähkö D) maksoi yöllä 4,51 c/kWh ja päivällä 5,54 c/kWh. Jos kulutuksesta 1/3 on yöllä, sähkö maksaa 5,20 c/kWh.

Minun laskuni tammikuulta oli 5,38 c/kWh. Olisin siis selvinnyt halvemmalla yleissähkön hinnalla. Tai aikasähkön. Tai melkein millä tahansa muullakin tavalla.

Koska minulla kylmällä menee automaattisesti päälle öljylämmitys, hinnan olisi pitänyt olla parempi.

Mistä sitten tiedän, mistä tunneista maksoin muita enemmän? En yhtään mistään. Verkkosovellus kertoo:

Lukemia ei löydy

Valitettavasti emme pysty näyttämään Helsingin Energian verkkoalueen ulkopuolella sijaitsevan kohteen mittarinlukemia.

Tästä kyllä jää ihmettelemään, onko laskuni oikein. Mistä ihmeestä he tietävät tuntikulutukseni, jos he eivät saa verkkoalueen ulkopuolella olevia mittarinlukemia? Saan siis aivan arvotun sähkön hinnan kuukausittain, enkä pysty sitä mistään tarkistamaan.

En suosittele.

Jään hämmentyneenä odottamaan seuraavan kuun laskua. Minulla siis ei ole mitään käsitystä, mistä päivästä lähtien tammikuussa tuntilaskutus otettiin käyttöön eikä siis mittarinlukemista. Niitä vain ei ole ilmoitettu. Kerron ensi kuussa miten sitten kävi.

6 vastausta artikkeliin “Hämmentävä tuntilaskutus”

 1. Itselläni sama tilanne todennäköisesti edessä. Soitin vuoden lopulla Vantaan energian asiakaspalveluun ja he varmistivat, että alkavat toimittaa tuntimittaustietoa Helenille ennen vuoden vaihdetta.

  Ensimmäistäkään tuntimittaukseen perustuvaa laskua en ole saanut, mutta olen käynyt lukemassa sähkömittaria säännöllisen epäsäännöllisesti ja laittanut lukemat kellonaikoineen ylos.

  Olen kokeeksi parina päivänä lämmittänyt öljyllä osan vuorokaudesta (kun öljy on ollut halvempaa) ja ottanut myös tältä ajalta mittari- ja aikatiedot ylös. Saa nähdä mitä lasku tulee loppuenlopuksi olemaan?

  Joka tapauksessa tulen pyytämään asiakaspalvelusta (Vantaan energia tai Helen) tarkat tuntimittaustiedot käyttööni, jos niitä ei siihen mennessä ole netin kautta luettavissa. Pidän itsestään selvänä, että laskutettavalla asiakkaalla tulee olla mahdollista saada käsiinsä laskutusperusteena oleva data.

  Muutenkin tuo Vantaan energian mittausjaksot ovat olleet mitä sattuu olemaan. Pörssisähkön kanssa luentapäivä pitäisi pysyä tasan kuukaudessa. Nyt lukemia on otettu 25-35 vuorokauden välein, vaikka pääsääntöisesti ollaankin pysytty vähän tarkemmalla mittausvälillä.

  Sinuna pyytäisin asiakaspalvelusta myös tuntimittaustiedot. Olisi mielenkiintoista myös kuulla oma "analyysisi" omasta sähkönkäytöstäsi:)

  Esimerksi, meidän taloudessa (öljykattilan vastuksia käyttävänä) tiedän ainakin sen, että meillä sähkön käytössä on piikki aamutunneilla, kun väki käy suihkussa. Ja ne eivät ole ikinä niitä halvimpia tunteja.

  t: Se sama anonyymi, joka vihjaisi kantaverkkoyhtiöiden pullonkaulatulojen käytöstä

 2. Ensin kiitos blogistasi. Seuraan sitä säännöllisesti. Muutama kommentti: Vertailuhinnoistasi puuttuu kai HELENin marginaali 0,17 , joka lisättiin hintoihin 1.1.2013. Yhden hintavirheen huomasin myös (5,03 po 5,08). Silti oma hintasi jää korkeammaksi!? Voisiko öljyn käyttö pakkasilla (yöllä(?) jolloin SPOT-hinta voi olla alhainen) nostaa eikä laskea keskihintaasi? Kiinteä kk-maksu ei kai ole mukana luvuissasi.
  Yritä selvittää HELENiltä miten laskevat hintasi, jos eivät tosiaan saa tuntikäyttöä.
  Itse olen Helsingistä ja käyttävät todellisia tunteja (jotka näen myös itse HELENin SÄVEL+ järjestelmästä); joulukuussa pääsin jonkin verran alle yleissähköSPOT-hinnan ja selvästi alle toistaiseksi tai 2-vuotta voimassa olevien HELEN-hintojen (osittain varaava sähkölämmitys). Tammikuun lasku puuttuu vielä.
  Jos kuukausimaksut ja siirtomaksut veroineen otetaan huomioon ei Helsingissä tunnu pääsevän alle 10 sentti/kWh (korkea siirtomaksu!)

 3. Todellakin laskelmistani unohtui marginaali 0,17 c/kWh. Helenin laskussakaan sitä ei näy missään. Aikaisemminhan yösähkön käyttäjän marginaali oli 0,00 c/kWh. Ei se kuitenkaan valtavan isoa eroa tee, vain kerrostaloasukas maksaa sähköstään enemmän. Palaan asiaan ensi kuussa.

 4. Hei
  Lisään vielä hiukan aikaisempaan kommenttiini (nro 2), kun sain tammikuun laskun.
  Helenin laskun erittelyssä näkyy vain yksi rivi. Perusmaksu (3,30 e/kk) lienee nyt laskettu mukaan energian yksikköhintaan (aiemmin oli omana rivinään ja yksikköhinta ilmoitettiin ilman perusmaksua). Erityisesti pienillä kulutuksilla nostaa perusmaksu yksikköhintaa reippaastikin.
  Itselläni kulutus oli yli 3200 kWh, josta yöllä yli 73%.
  Yksikköhinta laskun mukaan on 5,28 c/kWh. Jos poistan perusmaksun on hinta 5,18 (sisältää 0,17 c/kWh marginaalin ja alvin).
  Helenin ilmoittama kuukauden keskihinta ilman perusmaksua (kun kulutus >10000 kWh/v) on 5,25 (marginaali mukana) ja aikasähkö A:lla 6,19 (päivä) ja 4,80 (yö) eli 73%:n yökäytöllä 5,18.
  Jos vertaan muutamia muita toimittajia/hinnoittelumalleja, on myyntihinta niissä käytölläni (näissä mukana perusmaksu, joten on verrattava hintaan 5,28) :
  Helen aikasähkö, toistaiseksi voimassaoleva sopimus 6,76
  Helen aikasähkö Sinetti (2 vuotinen sopimus) 6,05
  Kymenlaakson sähkö/Takuukymppi Omakotiliiton alennettu hinta 5,52 (lienee alin ei-SPOT-hinta)
  Säästöä tuli SPOT-hinnasta siis 8-47 euroa!

  Vielä SPOTmyyntihinta + siirto/Helen : 5,18+4,60 = 9,78 c/kWh ilman perusmaksuja ja 5,28+5,11=10,39 perusmaksu ml

 5. Hei,
  Minulla tuo 3,30e perusmaksu oli vielä omana rivinään, joten laskelmani eivät sisällä tuota perusmaksua.
  Kuukauden sähkön hinta oli siis tuo mainittu 5,38 c/kWh, jossa on mukana Helenin prosvisio 0,17 c/kWh (mitä ei mainita laskussa). Kaiken käytön jakautumisen ja laskutusperusteiden suhteen olen muuten täysin pimennossa.

 6. Korjaus edelliseen viestiini:
  HELEN ilmoittikin puhelimitse (kun ihmettelin, että laskuerittely on supistunut entisestäänkin),että laskutuksessa oli tapahtunut virhe. Perusmaksu puuttui eli se pitää lisätä laskuun ja laskutetaan seuraavan kuukauden laskun yhteydessä!
  Eli siis energianhinta tapauksessani oli 5,28 c/kWh (ja kun laskuun lisätään 3,30 euroa on hinta, jossa perusmaksu on mukana 5,39 c/kWh). Vertailussani SPOT-hinta on edelleenkin paras, vaikka ero vähän supistuukin.
  Vähän sinun hintaasi alempi näyttää hintani olevan (onhan käyttökin suurempi ja yöhön painottunut).
  Ihmettelen kyllä suuresti, että Helenin ilmoittama tammikuun SPOT-hinta (yleissähkö, yli 10000 kWh/v) on 5,25 (5,08+ marginaali) eli alempi kuin minulla. Kun käytin 73% sähköstä yöllä/viikonloppuisin, jolloi SPOT-hinta on kaiketi huomattavasti keskimääräista alempi, pitäisi kai hintani olla pienempi?????????. Toisaalta tarkistin joulukuun laskutuksen ja laskun hinta oli oikea. Olisiko tähän ristiriitaan(?) joku selitys?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *