11.2.2013, Raakaöljyn hinta noussut kauhulukemiin

Raakaöljyn hinta on tänään 88,8 euroa tynnyriltä, mikä on korkein hinta sitten syykuun 19. päivän.

Syynä nousuun on yhtäaikainen euron hinnan putoaminen ja öljyn dollarihinnan nousu. Yleensä nämä ovat menneet samaan suuntaan ja kompensoineet toisensa. Nyt nousu on ollut nopea: kolmessa viikossa 7,1%.

Öljyn vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC-hinta -5% nousi maanantaina kuitenkin ”vain” puoli senttiä litralta hintaan 1,096 €/l.

Öljyn myyjän katteesta kertova lämmitysöljyn hinnan suhde raakaöljyn hintaan on vain 2,07 eli matalin sen jälkeen, kun aloin tuota tilastoa kerätä syyskuussa. Keskimäärin suhde on ollut 2,17 ja korkeimmillaan 2,30.

Öljyntoimittajan voi olla todella vaikeaa nostaa öljyn hintaa sähkön hinnan ollessa näin alhana. Suora sähkölämmitys on merkittävästi edullisempaa kuin öljylämmitys. Maanantain pieni korotus ei muuta vertailuhintaa 5,6 c/kWh, jota alhaisemmalla pörssihinnalla sähkö on öljylämmitystä edullisempaa. Helmikuun sähkön hinta tähän mennessä on ollut keskimäärin 3,9 c/kWh eikä se todennäköisesti nouse kuin tasolle 4,1 c/kWh vaikka säät kylmenisivät.

Sähkön hinta on ollut nousussa, mutta korotus on ollut pieni. Maanantain ja tiistai ovat kumpikin kuukauden siihenastisista hinnoista kalleimmat, mutta kuukausiennuste 4,1 c/kWh odottaa tällaisia lukemia loppukuuksi. Sähköntuotannossa eikä siirrossa ei ole mitään merkittäviä häiriöitä, Saksan lämpötilat ovat nousemassa plussan puolelle koko maassa ja Tanskan ja Saksan tuulivoimaloille odotetaan kohtuullista tuulta. Venäjältä tuodaan sähköä vain kohtuullisesti, mutta se on ilmeisesti sen takia, että Ruotsista saadaan riittävästi sähköä halvemmalla. Koko Pohjola on tiistainakin muutaman tuhannesosan tarkkuudella samassa hinta-alueessa, eikä Suomen hinta ole eronnut tuhannesosaakaan Pohjois-Ruotsista koko kuukautena. Sähkön hinnassa ei ole nähtävissä mitään, mikä nostaisi sitä olennaisesti ainakaan viikkoon.

Jos aikoo lähikuukausina tilata lämmitysöljyä, voi olla kuitenkin viimeiset hetket ennen hinnankorotuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *