Helsingin energialla ääretön hinnannousu vuoden vaihteessa

Itsenäisyyspäivänä aukaisemassani postissa oli Helsingin Energialta kirje, että Kotispot-sähköni hinta nousee äärettömästi.(*)

Tähän asti aikasähköni on maksanut Helsingin Energialla pörssisähkön + 0,0 c/kWh. Nyt marginaali nousee hintaan 0,17 c/kWh. Nousu on siis ääretön prosenttia.

Ennen kaikkea muutos tarkoittaa sitä, että pörssisähkön laskutuksessa siirrytään tunnittaiseen mittaukseen. Kirjeen mukaan kaikkien kuluttajien mittarit tullaan lukemaan ja laskuttamaan tunneittain vuoden 2013 loppuun mennessä.(**)

Minulla ei ole aavistustakaan, tukeeko sähköyhtiöni mittarin tunnittaista luentaa Helsingin Energialle asti. Eikä se tuosta kirjeestä selviä.

Tästä lystistä joutuu maksamaan.

Aikasähkö ja kausisähkö on ollut tähän asti pörssisähkön hintainen ilman marginaalia. Yleissähkön (yksiaikamittaus) marginaali on tähän asti ollut 0,1 c/kWh. Nyt kaikki sähkömuodot ovat 0,17 c/kWh. Yleissähkön hinnankorotus on siis senkin vaatimattomasti 70%.

Perusmaksu on ollut yleissähköllä 2,92 €/kk, aikasähköllä ja kausisähköllä 3,93 €/kk. Nyt kaikkien muotojen perusmaksu on 3,30 €/kk. Kirje arvioi, että hinnankorotus on 18000 kWh kuluttavalle omakotitalolle 23 euroa vuodessa. Oikeasti on aika mahdotonta sanoa, miten tämä mihinkin kuluttajaan vaikuttaa. Aikasähkön kayttäjä saa perusmaksun alennuksella 370 kWh:n marginaalit kuussa.

Valtavan suuri hinnannousu siis ei ole kyseessä, mutta sitä on mahdoton analysoida tietämättä omaa kulutustaan tunnin tarkkudella kuukausi etukäteen. Öljy/sähkö-kaksoislämmittäjälle tämä luo hyviä mahdollisuuksia säästää.

Tulen lähitulevaisuudessa tekemään yhteenvedon, minkälaisia nyrkkisääntöjä voidaan tuntilaskutteiselle kuluttajalle antaa: milloin sähkö on yleensä kallista ja milloin halpaa. Tuntilaskutteisen kuluttajan ei kannata olettaa, että vanhat yösähkön rajat olisivat erityisen hyviä nyrkkisääntöjä. Kalliita ovat tietyt aamun ja illan tunnit, jolloin sähköä kulutetaan Ruotsissa erityisen paljon. Tämä tuo pienellä vaivalla merkittäviä säästömahdollisuuksia.

PS. Tässä olisi linkki Helsingin Energian tiedotteeseen asiasta, mutta sellaista ei löytynyt verkosta. Hinnasto verkosta löytyy.

(*) Mielestäni on aikamoinen tyylirike, että Helsingin Energian kirje saavutti minut vasta 6.12. ja hinnanmuutos on jo 1.1.  Kirje oli päivätty 28.11., mutta tuskin sitä on lähtetty silloin. Kirjeessä ei ole postileimaa. Ehtojen mukaan hinnankorotuksista pitää ilmoittaa 30 päivää etukäteen. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, joten minulla on vain 10 päivää aikaa analysoida tilanne ja tehdä kilpailijoille tarjoukset.

(**) Niillä kuluttajilla, joilta ei tunnittaista mittausta saada, kulutus oletetaan normikulutustaulukon mukaan.

2 vastausta artikkeliin “Helsingin energialla ääretön hinnannousu vuoden vaihteessa”

  1. Tämähän on hieno systeemi. Siis ei tuo hinnannousu, vaan se, että vihdoinkin tuodaan kuluttajille asti tunnittaiseen mittaukseen perustuva hinnoittelu. Tämä mahdollistaa kysynnän ja ja tarjonnan tasapainottamisen säätelemällä paitsi tuotantoa myös kulutusta. Kulutuspohjainen säätö (omakotitaloissa esimerkiksi varaavalla sähkölämmityksellä) on paljon järkevämpää kuin kattilan pitäminen kuumana hiilivoimalaitoksessa vain varmuuden vuoksi.

    Energiayhtiöt voisivat tarjota tätä automatiikkaa palveluna: jos yhtiöllä olisi tiedossa talon tiedot, kuten paljonko talon lämmittämiseen kuluu tehoa, mikä on varaajan veden massa ja senhetkinen lämpötila, niin voisivat kytkeä varaajan veden lämmityksen päälle ja pois etänä. Yhtiö voisi taata talon lämmönsaannin kaikkina aikoina mutta itse päättää milloin sähköä käytetään.

  2. Kyllä se kuulostaa fiksulta, ja itse aion tuijottaa hyvin tarkkaan seuraan päivän tuntihintoja.

    Tosin pelkään, ettei tuo tule päättymään hyvin. Muinoiselta systeemi- ja säätöteorian kurssilta opin yhden asian: jos samaan järjestelmään laittaa kaksi älykästä säädintä, tulos on lähes aina katastrofi. On erittäin hyvin laskettu poikkeus, jos järjestelmä ei ala heilua ääriarvojen välillä.

    Tässä tapauksessa sähkön pörssistä ostava yritys on säädin yksi. Se joutuu päättämään edellisenä päivänä, paljonko sähköä tarvitaan seuraavan päivän jokaisena tuntina. Toinen säädin on kuluttajat. Kuluttajat kuluttavan enemmän sähköä, jos se on halpaa.

    Siispä sähkön myyjälle on paniikkitilanne, jos se onnistuu ostamaan pörssistä halpaa sähköä. Sen on heti saatava sitä lisää, koska kuluttajat tulevat käyttämään paljon halpaa sähköä.

    Tämä toimii sitten myös toisin päin. Eli pörssistä nykyisella tavalla sähköä ostava sähkönmyyjä on aina pulassa. Ja kulutus heiluu villisti edestakaisin.

    Eihän tämä vielä muutamalla "testikäyttäjällä" tunnu missään, mutta kun järjestlmä on kaikilla, katastrofi on valmis.

    Yksi ratkaisu on siirtyä pois nykytilanteesta, missä hinta tiedetään jo edellisenä iltapäivänä. Siirrytään siihen, että hinta on mikä on. Mittarit on vaihdettava sellaisiin, joka osaa näyttää sähkön hinnan tällä hetkellä.

    Toinen ratkaisu on siirtyä ostamaan lämpöä: sähköyhtiö lupaa pitää kotonasi olevan 500 litran vesisäiliön 50-70-asteisena. Mutta silloin sähköyhtiö joutuu lupaamaan tuon halvemmalla kuin mitä veden lämmittäminen esim. yösähköllä maksaa. Ja kiinteään hintaan, mikä ei jälleen kerran rohkaise sähkönsäästämiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *