Metsäteollisuuden narina taas alkoi, mutta puu kannattaa ennemmin polttaa kuin sahata

Metsäteollisuus on pistänyt tänään liikkeelle lehdistötiedotteen ”puukustannus sahateollisuudelle kestämätön”, jota Talouselämä peesaa ”Hätähuuto sahateollisuudesta: tilanne ”täysin kestämätön””.

Sähkölampun pitkäaikaiset lukijat varmaan muistavat maaliskuulta artikkelin ”Kuitupuu kannattaa polttaa sähköksi eikä tehdä paperia”.

Paperiteollisuus tekee sähköstä ja puusta paperia.

Tilannehan on tämä: paperiteollisuus ei voi olettaa saavansa puuta halvemmalla, kuin mitä se maksaa sähköstä. Siis sellaisesta sähköstä, joka tehdään puuta polttamalla.

Kiintokuutiometrissä koivua on 2500 kWh energiaa.

60% hyötysuhteella siitä saadaan 1500 kWh lämpöä.

30% hyötysuhteella siitä saadaan 750 kWh sähköä.

4 c/kWh pörssihinnalla kiintokuutiosta koivua saadaan sähköä 30 euron edestä. Sähkölämmitystä korvaamassa siitä saadaan lämpöä 60 euron edestä. Kuluttajan maksaessa sähköstä 10 c/kWh, koivukuutio korvaa kuluttajalla sähkölämmitystä 150 euron edestä.

Metsäteollisuuden tiedotteen mukaan:

Tammi-lokakuussa puuta ostettiin 23,7 miljoonaa kuutiota, mistä tukkien osuus oli 10,1 ja kuitupuun 12,8 miljoonaa kuutiota. Lokakuussa viikko-ostomäärät olivat tasaisesti yli 0,5 miljoonaa kuutiota. Mänty- ja kuusitukin kantohinnat nousivat 1 prosentin ja koivutukin hinta 2 prosenttia syyskuusta. Mäntykuidun hinta laski 1 prosentin ja kuusi- ja koivukuidun hinnat nousivat 1 prosentin. 

Mänty- ja kuusitukista maksettiin lokakuussa valtakunnallisesti keskimäärin 53–54 euroa kuutiolta. Koivutukin kantohinta oli keskimäärin 41 euroa kuutiolta, mänty- ja koivukuidun 16 ja kuusikuidun 17 euroa kuutiolta.

Ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö näillä hinnoilla mikä tahansa puu — mukaanlukien sahatukit — kannattaisi ennemmin polttaa lämmitykseen.

Kuitupuu kannattaa näillä hinnoilla jopa ennemmin polttaa sähköksi huonosta hyötysuhteesta huolimatta. Kuljetusmatkojen polttolaitoksiin voidaan myös olettaa olevan lyhyempiä kuin paperitehtaaseen.

Ydinvoimalat ovat metsäteollisuudelle kohtalon kysymys. Sähkön hinta olisi saatava painettua alle kolmeen senttiin kilowattitunnilta, jos metsäteollisuus kuvittelee saavansa puuta edes nykyhinnalla.

Linkit:
http://www.sahkolamppu.com/2012/03/kuitupuu-kannattaa-polttaa-sahkoksi.html
http://www.talouselama.fi/uutiset/hatahuuto+sahateollisuudesta+tilanne+taysin+kestamaton/a2154427
http://www.metsateollisuus.fi/juurinyt2/tiedotteet/Sivut/Puukauppatiedotelokakuu2012.aspx

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.