Lämmitysöljyn hinta alle 1,10 €/l

Lämmitysöljyn hinta 2012

HOK-Elanto-ABC:n vertailuhinta (*) putosi ensimmäistä kertaa elokuun jälkeen alle 1,10 €/l.(***)

Pudotus ei ole valtava, alle prosentin. Hinta on nyt verkkosivulla 1,154 €/l ja bonuksella vähennettynä vertailuhintana 1,096 €/l. Muiden toimittajien hinta on yleensä lähellä vertailuhintaa.

Euro on laskenut päivän aikana hieman lisää, mutta niin on raakaöljynkin hinta. Raakaöljyn hinta on tällä hetkellä euroissa 84,0 €/tynnyri. Hinta on heilunut tällä tasolla 19.10. lähtien ilman, että sitä edeltävä 5% hinnanalennus on kovin paljoa vaikuttanut hintoihin.

Nyt 15.10. jälkeen raakaöljyn hinta on pudonnut 5,0% ja lämmitysöljyn hinta 4,2%. Alamme siis olla lähes stabiilissa tilanteessa.

Lämmitysöljyn hinta vastaa nyt kuluttajan maksamaa sähkön hintaa 12,2 c/kWh (**). Pörssisähkön vertailuhinta laskee yhdellä kymmenyksellä hintaan 5,6 c/kWh. Pörssisähkön hintaennuste marrakuulle on yhä 3,6 c/kWh ja kuukauden trendi on kääntynyt vielä tänään laskuun. Sähkö tulee olemaan lämmityksessä öljyä halvempi vaihtoehto 99,97% todennäköisyydellä tämän alennuksen jälkeenkin.

Jotta sähkölämmitys pörssihinnalla muuttuisi kuukauden lopuksi öljylämmitystä kalliimmaksi, sähkön pörssihinnan pitäisi olla koko loppukuun 6,6 c/kWh arkisin (ja viikonloppuisin 16% halvempi).

PS. kaavio-sivulla öljyn hinnan skaala on nyt hieman hassu, kun hinta putosi kaavion alarajana olleen 1,10 c/kWh. Korjaan sen lähipäivinä, kun minulla on ohjelmointiympäristö auki.

(*) Verkkosivulla ilmoitettu hinta vähennettynä 5% bonuksella, jonka saa käytännössä jokainen reilun tuhat litraa öljyä tilannut S-kortin omistaja.

(**) Oletetaan 90% hyötysuhde öljykattilassa.

(***) Vaikka hinnanpudotus merkitään tähän päivään, verkkosivulle uusi hinta on ilmestynyt joskus alkuiltapäivän jälkeen.

2 vastausta artikkeliin “Lämmitysöljyn hinta alle 1,10 €/l”

  1. "PS. kaavio-sivulla öljyn hinnan skaala on nyt hieman hassu […] Korjaan sen lähipäivinä, kun minulla on ohjelmointiympäristö auki."

    Korjaapa samalla kaaviota "Hinta Ruotsissa ja hintaero Suomeen" siten, että siitä näkisi jotain silloin kun sähkön hinta on Suomessa edullisempi. Nyt kun siirtää kursorin viivan päälle niin se väittää valheellisesti, että hintaero on ollut 0.00 päivinä 3-5.

    Ehkä olisi havainnollisempaa, jos kaaviossa olisi suoraan Ruotsin ja Suomen hinnat, eri väreillä tietysti.

  2. Kuvio on ilmeisesti epähavainnollinen, ja asialle täytyy jotain tehdä. Tuo vaihtoehto, että Suomen hinta olisi halvempi kuin Ruotissa on sikäli teoreettinen, ettei sellaista ole tapahtunut vuosiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.