Marraskuun lopullinen hinta 3,695 c/kWh.

Marraskuun lopullinen sähkön pörssihinta on 3,695 c/kWh.(*) Tyypillisenä kuluttajahintana tämä on noin 9,8 c/kWh. Normikulutuskertoimilla korjattu yösähkön hinta kannattaa katsoa Helsingin energian sivulta parin päivän päästä.

Talouselämä pelottelee artikkelissaan suurilla hinnoilla lähiaikoina. Syinä olisi pakkaset, se, ettei lauhdevoima ole valmiudessa ja Venäjän vähentynyt tuonti.

Nämä selitykset ovat mahdollisia, mutta eivät täysin uskottavia. Hinnat ylittävät tammikuun tai maaliskuun tason. Taso on ylitetty vain helmikuussa, jolloin oli aivan oikeasti kylmä. Samoin yhteys Ruotsiin oli poikki ankkuriepisodin takia samalla tavalla kuin nyt Ruotsin tulipalon takia.

Lähemmäs todellista selitystä päästään, kun huomataan, että hinnat Ruotsissa ovat nousseet rajusti loppukuusta. Ruotsin hinnat eivät yleensä Suomen tapaan muutu kovin helposti.

Suomi imartelee turhaan itseään, jos väittää, Suomi voisi nostaa hintoja itsenäisesti. Kyseessä ovat Ruotsin ydinvoimalakatkokset ja kylmyys Ruotsissa ja Norjassa. Norjassa hinta on noussut identtisesti Ruotsin kanssa. Koko Ruotsin ja Norjan lämpötilat ovat alle nollan lähipäivät. Viro ja Latvia ovat samassa hinnassa kuin Suomi, mikä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että Suomi on onnistunut vetämään Baltian hinnat mukanaan ylös.

Ero Ruotsiin ei ole muuttunut kovinkaan paljoa koko kuukautena. Ero on ollut viikonloppuja lukuunottamatta merkittävä. Koko kuukauden keskimääräinen ero on 0,32 c/kWh.

Kuukauden ennuste pysyi käyttökelpoisella tasolla koko kuukauden. Alussa annettu ennuste erosi lopullisesta vain 1,4%. Tosin kymmenennen päivän tienoilla näytti siltä, että hinta on jäämässä yli 4% toteutuneen alle, mutta sen kauempana ennuste ei kuukauden aikana ollut. Ennuste oli alle 2% päässä toteutuneesta kaksi kolmasosaa kuukaudesta, ja prosentin sisällä 10 päivää.

Kyllä tämänkin kuukauden ennusteen perusteella olisi voinut tehdä onnistuneita säästöpäätöksiä.

(*) Ruotsin ajassa. Suomen ajassa yksi tunti siirtyy eteenpäin, mikä voi aiheuttaa noin tuhannesosan eron sähkölaitosten ilmoittamaan kuukauden keskihintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *