Peltipoliisit luonnon tuhoajana

Silloin tällöin oikaisen Porvoon moottoritieltä Sipoon kautta Lahden moottoritielle. Ekologisesti tuo reitti olisi paljon parempi. Sen pituus on 23 kilometriä, kun moottoritie Kehä III:n kautta on 41 kilometriä.

Käytännössä olen mieluummin käyttämättä tuota tietä. Se on täynnä peltipoliiseja. En ole koskaan saanut ylinopeussakkoa (kop kop), mutta saatan olla hyvinkin niin hajamielinen, että unohdan jonkun tiellä olevan kuudenkympin sakkorysän. Olen valmis maksamaan vakuutusmaksun, ettei noin käy – luonnon kustannuksella.


View Larger Map


View Larger Map

Tievaihtoehdot ovat siis seuraavat:

             matka tyyp.  ajo-   bens.    bens. bens.
                   nopeus aika   kulutus  määrä hinta
             km(*) km/h   min(*) l/100km  l     €(*)
pikkutie     22,9  80     25     8        1,8   3,0
moottoritie  38,9  120    26     9        3,5   5,7

Ajoaika on käytännössä sama. Olenko siis valmis maksamaan 2,70 euroa siitä vakuutuksesta, etten joudu peltipoliisin kynsiin? Usein olen päätynyt siihen, että olen. Jos joudun kerran neljästäkymmenestä matkasta maksamaan 115 euron rikesakon,(**) moottoritien käyttö on taloudellisesti omillaan. Puhumattakaan tietenkään siitä, että usein vastakkain on ”minä maksan sakot” ja ”firma maksaa bensat”.

En koe tästä edes huonoa omaatuntoa. Se on peltipoliisit, jotka luontoa tuhoavat.

Toinen vastaava tapaus oli aikoinaan työmatkallani. Vaihtoehtona oli joko suorempi pikkutie tai pidempi moottoritie. Pikkutielle oli rakennettu uusia asuinalueita tien viereen ja näiden kohdalla nopeusrajoitus oli vain 40 kilometriä tunnissa (jota harvat noudattivat). Kuitenkin tuon pikkutien käyttäminen oli kuusi kilometriä lyhyempi kuin liikenneturvallisuuden kannalta paremman moottoritien käyttäminen, mutta täsmälleen samalla 16 minuutin ajoajalla. Säästin lyhyempää tietä käyttämällä 12 kilometriä päivässä, 2400 kilometriä vuoden kahtenasatana työpäivänä. Kulutuksella 10 l/100km tuo tekee 240 litraa bensiiniä, 400 euroa vuodessa. Luontoa ja rahaa säästyi, mutta jouduin koko ajan olemaan tietoinen, että lapset olivat vaarassa, koska kaupunki oli tehnyt uusia asuinalueita liian lähelle vanhaa tietä.

Usein luontoarvot, ympäristöarvot ja turvallisuus sotketaan toisiinsa ja ajatellaan, että ne ovat sama asia. Näin ei kuitenkaan ole. Luontoa säästyisi merkittävästi, jos kaikki Kerava-Porvoo-matkalaiset kulkisivat Sipoon kautta (1700 litraa bensiiniä per tuhat autoa(***)). Sipoolaiset tuskin olisivat kuitenkaan tyytyväisiä, jos kauttakulku heidän suomenruotsalaisen kulttuurimaisemansa läpi lisääntyisi merkittävästi. Luonnonsuojelija menee Sipoon kautta, mutta ympäristönsuojelija ei.

Lyhyet reitit pommitetaan käyttökelvottomiksi liian matalilla nopeusrajoituksilla, peltipoliiseilla ja ajattelemattomalla uudisasutuksella – luonnon kustannuksella.

(*) Matkat ja ajoajat ovat Googlen reititysohjelman ilmoittamat. Bensiinin hinnaksi on oletettu 1,65 €/l.

(**) 60 km/h alueella 11 – 15 km/h nopeuden ylitys maksaa 85 euroa, 15-19 km/h ylitys 115 euroa. 20 km/h ylitys tietää jo päiväsakkoja. Tuon tien peltipoliisit ovat yleensä 60 km/h alueella. 70 km/h alueella selviäisi hieman alemmilla rikesakoilla. http://www.lakineuvo.fi/lakineuvo/256/liikennerikos-ylinopeussakko-ja-rikesakko

(***) Tuon tien liikennemäärä on 3000-6000 autoa vuorokaudessa. http://www.liikennevirasto.fi/liikennemaarakartat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *