Lämmitysöljy lähes euroon litralta

HOK-Elanto-ABC on pudottanut lämmitysöljyn hintaa sentillä. Uusi hinta 26.6.2012 lähtien on 1,058 e/l. Viiden prosentin bonuksen kanssa vertailukelpoinen hinta on 1,005 e/l.

Tarkastan muut toimittajat lähipäivinä, mutta todennäköisesti keskihinta lähentelee euroa litralta.

Hinta ei ole yhä lähelläkään sitä, mikä tarvittaisiin siihen, että öljylämmitys olisi yhtä halpaa kuin suora sähkölämmitys. Lämmitysöljyn käyttö onkin vähentynyt merkittävästi viime syksyn jälkeen, eli aikana, jolloin sähkö on ollut öljyä halvempaa [1].

[1] MT: Öljy menetti asemansa Suomen käytetyimpänä energialähteenä – Tekniikka & Talous

Raakaöljyn hinta viikon samalla alhaisella tasolla

Viikon kuluessa on toteutunut se, että euro on pudonnut nopeammin kuin öljyn hinta. Brent-öljyn hinta dollareina on pudonnut 0,77%, mutta euro on pudonnut dollaria vastaan kaksinkertaisesti, 1,40%. Öljyn hinta euroissa on siis noussut 0,64%.

Tärkeimmät syyt laskun pysähtymiselle on Syyrian tilanne ja Espanjan pankkitukipyyntö. Paineita öljyn hinnan laskulle on, koska Saudi-Arabia on lisännyt tuotantoaan ja USA:n öljyvarastot ovat täynnä. [5]-[8]

Sinänsä tämän ei pitäisi kuluttajaa haitata, sillä raakaöljyn kuukauden lasku ei ole vielä lähelläkään lämmitysöljyn hinnassa tai bensiinin pumppuhinnoissa.

Nesteen jalostusmarginaalit eli raha, jonka he saavat vedettyä valistä öljyn jalostuksessa on ennätystasolla [2][6]. Nestettä voi pitää suorastaan päivän pörssivinkkinä.

Brent-öljyn kuukausien keskihinnat [3] ja uusin hinta [4].

[1] http://www.sahkolamppu.com/2012/06/raakaoljyn-hinta-rajusti-alas.html
[2] http://www.nesteoil.fi/default.asp?path=35,52,107,6683,6684
[3] Index mundi: brent-öljy euroissa kuukausittain
[4] http://www.bloomberg.com/energy/
[5] http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=155698626
[6] Talouselämä: Bensan jalostajat repivät hurjia marginaaleja
[7] http://money.cnn.com/2012/06/21/investing/oil_prices/index.htm
[8] MSN: why-oil-prices-are-lowest-theyve-been-in-months

Raakaöljyn hinta rajusti alas

Kun viikko sitten käsittelin öljyn hintaa, todistin, että öljyn hinta on tullut rajusti alas myös euroissa vaikka suomen etujärjestöt toisin väittivätkin. Tämän jälkeen euro on noussut ja öljyn dollarihinta laskenut, eli raakaöljyn hinta on tullut euroissa todella rajusti alas viikossa.

Kun viikko sitten brent-öljyn hinta oli 78,5 euroa barrelilta (11.6.2012), se on nyt 72,8 euroa barrelilta (20.6.2012). 7% pudotus on paljon viikossa. Viime kuun keskihinnasta pudotusta on 16%.

Tämä on alhaisin hinta vuoteen, ja olemme palanneet Libyan sotaa edeltävälle tasolle. [2]

Lehdistössä mahdollisuutta polttonesteiden hinnan alenemiseen on nähdäkseni käsitellyt viikon aikana täsmälleen yksi lehtijuttu. [3]

Odotamme öljyalan kommentteja tai ainakin reagointia hinnoissa.

[1] http://www.sahkolamppu.com/2012/06/oljyn-hinta-laskee-oljyalan.html
[2] http://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=crude-oil-brent&months=16&currency=eur
[3] http://www.talouselama.fi/uutiset/kesabensa+halpenee+sittenkin/a2134702

Lämmitysöljyn keskihinta 1,03 e/l

HOK-Elanto-ABC-öljynhinta on pysynyt ennallaan viikon, joten kävin läpi muut toimittajat nähdäkseni, kuinka niiden hinnat ovat muuttuneet. Kaikkien muiden hinnat olivatkin laskeneet ja keskiarvo putosi sentillä tasolle 1,03 e/l. Tosin tuhannen litran erissä HOK-Elanto-ABC on yhä bonusten kanssa edullisin.

  • HOK/ABC 1,075 e/l – bonus 5% = 1,021 e/l
  • Teboil 1,029 e/l 
  • ST1 1,029 e/l 
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,029 e/l 
  • Neste 1,035 e/l

Minulla ei ole tilastoa, josta näkisi tarkemmin öljyn hinnan historiaa, mutta lämmitysöljy on maksanut suunnilleen saman verran vuosi sitten (elokuussa 1,05 e/l). Tällöin hinta oli kuitenkin juuri noussut rajusti Libyan tilanteen vuoksi. Vuonna 2010 lämmitysöljyn keskihinta oli 0,78 e/l.

Suoran sähkölämmityksen kanssa öljylämmitys ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään kilpailukykyinen. Nykyinen öljyn keskiarvohinta vastaa sähkölämmitystä, jos pörssisähkön hinta olisi 5,1 c/kWh. Nykyinen hintataso 2,8 c/kWh on melkoisesti edullisempi.

Öljyn hinnan on laskettava lähelle vuoden 2010 tasoa, että öljylämmitys voisi kilpailla suoran sähkölämmityksen kanssa. Koska välissä on ollut veronkorotus, voi olla, ettei näin käy enää ikinä.