Giganttisen kallis nestekaasu

(Huomaa! uusimmat hinnat löytyvät ylämenun ”Nestekaasu” takaa)

Gigantti mainosti tänään nestekaasua ”halpaan hintaan” mm. Facebook-sivuillaan.[1] Kallista on Gigantin halpa tällä kertaa.

Gigantin hinnat ovat:

Vaihtohinta eur/pullo eur/kg
10 kg kompos. 33,00    3,30
 6 kg kompos. 24,00    4,00 (sivustolla väärin 5 kg?)

Nuo hinnat saattavat olla kilpailukykyisiä verrattuna joihinkin huoltoasemiin, mutta halpakauppoihin verrattuna hinnat ovat kovat. 10 kg komposiittipullon täyttö on 8,10 euroa kalliimpi kuin Puuilossa

Kuten aikaisemmassa artikkelissa [1] on käsitelty, Puuilon netistä löytyvät hinnat ovat:[3]

Vaihtohinta eur/pullo eur/kg
10 kg kompos. 24,90    2,49
 6 kg kompos. 17,90    2,98
11 kg teräs   19,90    1,81
 5 kg teräs   13,90    2,78

Nämä hinnat ovat tyypilliset halpahalleille kuten esimerkiksi Tokmanni-konsernin kaupoille ja edellisen jutun kommenttien perusteella esimerkiksi myös Maskulle. Tarkastin, että Puuilon hinnat ovat netissä nyt samat kuin huhtikuussakin. Tokmanni-konsernin kaasupullon hintoja en ole löytänyt netistä.

Nestekaasupullon ”pantti” – ei palautusta

Toinen kohta Gigantin mainoksessa, joka vaatii tarkentamista on se, että siinä puhutaan kaasupullon pantista, jonka hinta on 84 euroa. Nestekaasupullon voi ”täyttää” tai siitä saa hyvitystä vaihdettaessa teräspullo  komposiittipulloon (jossa kaasu on merkittävästi kalliimpaa kuin teräspullossa), mutta nestekaasupullosta ei makseta mitään, jos sen palauttaa. Pullon hinta ei ole pantti.

Jos pullon käyttötarve lakkaa, pullo on joko jätettä tai sitten se on saatava myytyä jollekin toiselle. En ole itse yrittänyt palauttaa pulloa, mutta monet nettikeskustelut ovat tämän varmentaneet.
Esimerkiksi netissä ollut lainaus Kuluttaja-lehdestä vuodelta 2006 [4]:

”Nestekaasun myyntipisteillä, kuten huoltoasemilla ja kaupoilla, ei ole
velvollisuutta ostaa tyhjää nestekaasu­pulloa takaisin. Nestekaasupullosta ostettaessa mak­settava hinta ei ole panttimaksu, vaan paineastian todellinen arvo.”

Puuilossa muuten 10 kilon komposiittipullon ”pantti” on vain 74,10 euroa eli kymmenisen euroa Giganttia halvempi.

Lämmitysöljyn hinta nousi 0,8 prosenttia heti edellisen korotuksen perään

Lämmitysöljyn hinta jatkaa nousuaan. Toissapäiväinen hinnan korotus sai heti seuraavana päivänä jatkoa lähes prosentin korotuksella.

HOK-Elanto-ABC:n lämmitysöljyn hinta on nyt 1,133 e/l, mikä on 5% bonusten kanssa 1,076 e/l.

Oletettavasti kaikkien toimittajien keskiarvo on yhä 1,09 e/l.

Todenäköisin hinnan nousun syy on se, että USA:n hyökkäys Iraniin ennen USA:n presidentinvaaleja on melko varma. Wall Streetillä tätä vain ilmeisesti ei ilmeisesti talousblogeja lukuunottamatta saa sanoa ääneen.[1] Alueella on neljä lentotukialusryhmää.

[1] http://www.zerohedge.com/news/three-us-aircraft-carriers-now-middle-east-fourth-en-route