Öljyn hinta laskee öljyalan vakuutteluista huolimatta

Öljyalan Keskusliiton toimitusjohtaja Helena Vänskä selittää Kauppalehdessä: [1]

”Kuluttajista voi tuntua, että öljy-yhtiöt repivät nyt liikennepolttonesteillä hirveitä katteitta. He eivät ymmärrä, että heikentynyt euro – joka taas johtuu Kreikan ja yhä enemmän myös Espanjan ongelmista – on syönyt kaiken hyödyn raakaöljyn hinnanlaskusta ja enemmänkin.”

Seuraavassa on kuva Suomessa merkittävimmän Pohjanmeren brent-öljyn hinnasta euroissa kuukausittain (kesäkuun hinta 11.6.2012):

Tämän kuvan valossa väite ”heikentynyt euro on syönyt kaiken hyödyn raakaöljyn hinnanlaskusta ja enemmänkin” on vähintäänkin omituinen. Helena Vänskä siis väittää, että tämä kuvaaja on jatkuvasti nouseva, mitä se ei ole. Siispä väitteen alkuosa lienee totta: öljy-yhtiöt repivät liikennepolttonesteillä hirveitä katteita.
Neuvoisin varautumaan öljyn hinnan laskuun tulevaisuudessakin.
Kuten aiemmissa artikkeleissa on käsitelty, Libyan sotaretken jälkeen aina kun euron arvo dollaria vastaan on laskenut, öljyn eurohinta euroalueella on lineaarisesti laskenut ja päinvastoin. Loogisesti tämä siis on päinvastoin kuin kuvittelisi, mutta hallitseva tekijä on pelko, joka iskiessään laskee euron arvoa mutta vielä enemmän öljyn dollarihintaa.

[1] 11.6.2012, Kauppalehti: Euron heikkous nostaa polttoaineen hintaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *