ABC:n lämmitysöljyn hinnassa huima korotus – vai sittenkin laskua?

HOK-Elannon (ABC) sivulla on ollut hurja lämmitysöljyn hinta eilisestä lähtien ja tänään koko päivän. Tämä lienee kirjoitusvirhe, mutta on kuitenkin melko virallinen tarjous.

”Hinnat 29.5.2012 alkaen: kesälaatu: 1,216 €/l, talvilaatu: 1,149 €/l”
Todennäköisesti tuossa pitäisi lukea kesälaatu: 1,126 euroa/litra, mikä olisi lievä hinnankorotus viimeviikkoiseen verrattuna. Talvilaatu on noussut 1,142:sta 1,149 euroon litralta. Oudon helposti tuonne nettiin eksyy vääriä hintatietoja. Tämä on toinen kerta kuin vastaavaa virhettä on käsitelty tässä blogissa.

Amerikassa öljyn hinta on tänään romahtanut seitsemän kuukauden minimiin (88 dollaria barrelilta). Bensiinin hinta on pudonnut kuukaudessa miltei 10%. Voisimme pikemminkin odottaa Suomessakin lämmitysöljyn hinnan laskua kuin nousua. Tosin euron hinta on laskenut ja Suomessa enemmän määrää hieman vähemmän laskenut eurooppalainen brent-indeksi (joka sekin on laskenut tänään 3%).

Mutta totuus on, että jos lämmitysöljy maksaa niin paljon kuin HOK Elannon sivulla tänään, nestekaasuliedellä lämmittäminen on lähes yhtä halpaa, kuten aiemmassa artikkelissa olen laskenut. Öljyn hinnalla ei ole kovin paljoa varaa nousta ilman, että vaihtoehtoisia energialähteitä otetaan suuressa mitassa käyttöön. Tämä tietysti olisi hyväkin asia, mutta öljyntuottajat tekevät kaikkensa, ettei näin kävisi.

http://www.hok-elanto.fi/index.php?id=2460
http://www.changedetection.com/log/fi/hok-elanto/index_log.html
http://money.cnn.com/2012/05/30/investing/oil_prices/index.htm