Aika tilata öljyä, epätodennäköistä, että sähkölämmitys olisi halvempi talvella

Sähkön hinta on ollut syksyn korkealla. Öljyn hinta sen sijaan on jatkanut laskuaan, ja lopultakin osa laskusta on realisoitunut Suomenkin hintoihin.

Tämän vuoksi on epätodennäköistä, että sähkölämmitys olisi öljylämmitystä edullisempaa parin viime talven tapaan.

Sähkön perinteisesti tarkastelemani vertailuhinta HOK-Elanto miinus viisi prosenttia (bonus) on 76,4 senttiä litralta. Hinta on viimeksi muuttunut 20.10.2015. Edellisen kerran tarkastelussani hinta oli elokuun alussa 6.8.2015 82,6 senttiä litralta. Pudotusta on siis kuutisen senttiä.

Raakaöljyn hinta on ollut pari viime päivää lievässä laskussa, mutta juuri tänään perjantaina euron kurssi laski reilusti, mikä tarkoittaa sitä, että maanantaina hinnat ovat kalliimmat, ellei muita muutoksia tapahdu.

Tarkastin pikaisesti tavanomaisten toimittajien hinnat (en kaikkia), ja Agrimarket vaikutti jälleen edullisimmalta. 2000 litraa maksaa 72,2 senttiä litralta.

HOK-Elannon vertailuhinnalla sähkön pitää maksaa 8,5 c/kWh, että sillä lämmittäminen on halvempaa kuin öljyllä (öljylämmityksen hyötysuhdeoletus hieman optimistinen 90%). Pörssihinnan pitää silloin olla 2,1 c/kWh, mikä on vähemmän kuin tässä kuussa yhtenäkään päivänä kahta poikkeuspäivää lukuunottamatta. Ruotsissakaan ei ole enää viime päivinä päästy näin alhaisiin hintoihin, vaikka alkukuussa tällaisia päiviä oli paljon.

Jos sama laskelma tehdään Agrimarketin hinnoilla, sähkön tukkuhinnan pitäisi pudota jo tasolle 1,7 c/kWh ja kuluttajahinnan tasolle 8,0 c/kWh.

Sähkön hinnassa oleva kiinteä kuuden sentin osuus kilowattitunnilta (verot+siirto) tarkoittaa sitä, että öljyn hinnan pudotessa näin alas, sähköllä on aika epätoivoista yrittää kilpailla öljyn kanssa lämmityksessä.

Siksipä tänä talvena öljylämmitys on erinomainen vaihtoehto, ja nyt on hyvä hetki tilata sitä. Tämä siis jos verrataan lähitulevaisuuteen, yleisennuste on, että raakaöljyn hinta pysyy joko samalla tasolla tai laskee vielä loppuvuoden aikana. Mutta joitakin merkkejä on siitä, että Venäjä saattaa siirtää Lähi-Idän pommituksensa Libyaan, mikä nostaisi öljyn hintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.