Öljyn hinta laskenee loppuvuoden

Suomessa uutisotsikoihin on päässyt lähinnä muutama lyhytaikainen öljyn hinnan nousupiikki, mutta todellisuudessa raakaöljyn hinnanlasku on jatkunut ja todennäköisesti tulee jatkumaan myös koko loppuvuoden.

USA sallii jatkossa öljyn viennin, mikä on johtanut siihen, että USA:n WTI-öljy ja Euroopan Brent-öljy tulevat olemaan melko saman hintaisia. Niissä on ollut jopa 10% ero viimeisen vuoden aikana, vaikka kyse on samanlaatuisesta öljystä. Tämä tarkoittaa Brent-öljyn hinnan putoavan vielä enemmän kuin raakaöljy keskimäärin.

Muita vaikuttavia tekijöitä on Iranin vähittäinen paluu öljynmyyjäksi ja Syyrian sodan mahdollinen leviäminen. Jos Venäjä onnistuu räjäyttämään Syyrian tilanteen koko Lähi-Itää koskevaksi, se itse hyötyy öljyn hinnan noustessa.

Raakaöljyn hinta on alle 50 dollaria tynnyriltä, missä on melkoinen pudotus toissakesäiseen 110 dollariin tynnyriltä. Suomessa se ei ole näin paljoa vaikuttanut mm. verotuksen ja kilpailun puutteen takia.

Oma lukunsa on bensiinin hinta Suomessa, joka ei todellakaan ole ripeästi seurannut raakaöljyn laskevaa maailmanmarkkinahintaa.

http://www.reuters.com/article/2015/10/16/us-global-oil-iduskcn0sa05g20151016