Lämmitysöljyn hinta halvin sitten helmikuun, 83 c/litra

Lämmitysöljyn hinta putosi tiistai-iltana kolmella sentillä litralta. Tämä on halvin hinta helmikuun alkupuoliskon jälkeen. Hinta ei kuitenkaan vielä vastaa läheskään raakaöljyn hinnanpudotusta.

Uusi vertailuhinta on 82,6 c/litra.

Raakaöljyn hinta laski juuri kirjoittaessani tätä ensimmäistä kertaa alle 49 dollarin tynnyriltä. 50 dollarin raja meni rikki muutama päivä sitten. Taso on nyt alempi kuin edes tammikuussa (matalimmillaan 13.1.2015, 49,17 dollaria). Euro on kuitenkin valitettavasti romahtanut tänä aikana, joten hinta euroissa on nyt korkeampi.

Jos raakaöljyn hinnanpudotus olisi siirtynyt lämmitysöljyn hintaan, hinta olisi 70 c/litra. Tämä ottaa huomioon Suomen verotuksen, valuuttakurssimuutokset ja öljyn välittäjien keskimääräisen kateprosentin.

Jos hintaa verrataan tammikuuhun,

29.1.2015: lämmitysöljy 77 c/litra, raakaöljy 43 euroa/tynnyri
6.8.2015: lämmitysöljy 83 c/litra, raakaöljy 45 euroa/tynnyri

Kuluttajalle lämmitysöljyllä lämmittäminen maksaa nyt 9,2 c/kWh (oletetaan kattilalle 90% hyötysuhde). Tämä vastaa suorana sähkölämmityksenä sähkön pörssihintaa 2,6 c/kWh. Jos sähkön hinta pörssissä on alle 2,6 c/kWh, suora sähkölämmitys on öljylämmitystä edullisempaa. Esimerkiksi 6.8.2015 sähkön pörssihinta on 2,5 c/kWh eli suora sähkölämmitys on keskimäärin öljylämmitystä halvempaa. 7.8.2015 hinta on 2,8 c/kWh, jolloin öljylämmitys onkin halvempaa.

Lopuksi toimittajien katteen kehittyminen: kuinka monta litraa raakaöljyä saa yhden Suomessa myytävän lämmitysöljylitran verottomalla hinnalla:

Brent-raakaöljyn hinta putosi alle 50 dollarin tynnyriltä

Raakaöljyn hinta putosi maanantaina 3.8.2015 alle viidenkymmenen dollarin tynnyriltä.

Sen jälkeen, kun USA hyökkäsi Libyaan 2011 öljytynnyri ei ole maksanut alle viittäkymmentä dollaria muuten kuin tämän vuoden tammikuun lopussa pari viikkoa.

Koska euro oli alkuvuonna viitisen prosenttia arvokkaampi, öljy oli euroissa halvempaa kuin tämänpäiväinen hinta koko tammikuun.

Heinäkuun alussa Brent-raakaöljyn hinta oli 62 dollaria tynnyriltä. Siitä hinta on pudonnut lähes 20%.

Hinta oli yli sata dollaria vielä viime vuoden syyskuun alussa.

Suomen lämmitysöljyn hinta on järkyttävän paljon raakaöljyn hintaa kalliimpaa. HOK/ABC-Lämmitysöljylitran verottomalla hinnalla saa nyt 1,75 litraa raakaöljyä, mikä on kaikkien aikojen suurin määrä.  Keskiarvo on vain 1,5 litraa ja halvimmillaan 1,2 litraa (19.6.2014).