Kinkun paisto ei näy sähkön kulutuksessa eikä hinnassa

Ilta-Sanomat on kaivanut taas naftaliinista vuosittaisen uutisensa, jossa ”Kiukaat ja uunit hehkuvat jouluna – jyrkkä piikki energiankulutuksessa”.

Kun tuo ”jyrkkä piikki” ei näkynyt mitenkään Suomen kulutuksessa viime vuonna eikä se kyllä näy tänäkään vuonna.

Tässä vuoden 2012 joulun sähkönkulutus:

Kuvasta on kyllä hyvin vaikea keksiä, missä kinkunpaiston ”jyrkkä piikki” on.

Sama tilanne on toistumassa tänäkin vuonna:

Kaavio ulottuu aatonaatton, joka on arkipäivä. Edes sen sähkönkulutus ei ole normaalin arkipäivän tasolla, mitä kuvassa edustaa perjantai. Jouluaattona tulee olemaan paljon arkipäivää pienempi sähkönkulutus ilman mitään mystisiä kulutuspiikkejä.

Jos vielä katsotaan tarkemmin aatonaattoa, siinä ei ole mitään yllätyksiä. Seuraavassa kuvassa on aatonaaton kulutus sinisellä ja sähkön hinta tunneittain punaisella. Kulutus ja hinta menevät yllättävänkin hyvin päällekäin. Yöllä hinta laskee vielä kulutustakin enemmän, aamulla on hintapiikki, mutta kulutus ei nouse. Alkuiltana kulutus nousee hieman, mutta hina enemmänkin. Yleensä tämä tarkoittaa, ettei Venäjältä tule halpaa sähköä, kun he tarvitsevat sen itsekin. Illalla kulutus on hieman hintaa ylempänä, mikä saattaisi kuvastaa tätä kuuluisaa kinkunpaistopiikkiä. Mutta sellaiseksi se on aika pannukakku.

Ja sähkölämmitystaloissa kannattaa muistaa, että kinkunpaisto menee lämmitykseksi ja käytännössä yksi yhteen pois pattereiden kulutuksesta. Öljylämmitystaloissa tilanne on vielä parempi, koska kinkunpaistossa syntyvä sähkölämmitys on edullisempaa kuin öljylämmitys.

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288635097100.html
http://www.sahkolamppu.com/2013/08/puolet-suomalaisista-joustaisi-sahkon.html
http://motiva.fi/koti_ja_asuminen/nain_saastat_energiaa/jouluiset_energiansaastovinkit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.