9.12.2013 (ma) Lämmitysöljyn hinta nousi, raakaöljyn hinta laski

Öljyn vertailuhinta (HOK-ABC -5%) nousi maanantaina prosentin verran, 1,035 e/litrasta 1,044 euroon litralta.

Kuitenkin samaan aikaan raakaöljyn hinta romahti. Maanantain kaupankäynti brent-öljyllä aloitettiin tasolta 111,7 dollaria tynnyriltä, mutta illalla se on romahtanut tasolle 109,28 dollaria tynnyriltä.

Yhtä aikaa euron hinta on kiipinyt ylös verrattuna dollariin. Tämän hetkinen kurssi 1,3738 ylitettiin lokakuussa parin viikon ajan, mutta sitä ennen näin ylhäällä on oltu viimeksi vuonna 2011.

Nämä vahvistavat toisiaan ja yhdessä brent-öljyn hinnanlasku euroissa on ollut viikon aikana kolme prosenttia.

Eli kaiken kaikkiaan lämmitysöljyn hinnannousu oli odotettu, mutta sen perusteet murenivat maanantain kuluessa.

Lämmitysöljyn hinta suhteessa raakaöljyn hintaan heilahti kerralla edullisesta kalliiksi. Kerroin oli viime viikolla 2,11 ja nyt 2,20. Vuosikeskiarvo on 2,17.

Tällä raakaöljyn hinnalla vuosikeskiarvon mukainen reilu lämmitysöljyn hinta on 1,031 kun nyt vertailuhinta on 1,044.

(Kertaus: mikä on Brent? Brent on eurooppalaisen raakaöljyn hinta sellaiselle öljylle, joka noudetaan Sullom Voesta Shetlannin saarilta. Oikeasti öljyä ei haeta sieltä, mutta se on mukava referenssipiste. Nimi tulee lähellä olevasta öljykentästä, joka taas sai nimensä hanhilajista nimeltä brent goose. Paitsi, että standardienglannissa tuokin kirjoitetaan brant goose. Koska brent ei oikein tarkoita mitään erityistä, se yleensä kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Brent on laadultaan samanlaista vähärikkistä raakaöljyä kuin USA:n WTI-öljy eli vaikka niiden hinta on viime aikoina eronnut 20%, WTI-öljyn muutamiseksi brent-öljyksi tarvitsee vain kuljettaa se USA:sta Eurooppaan. USA:n referenssipiste on kuitenkin hankalasti keskellä mannerta Cushing-nimisessä pikkukaupungissa, josta ensimmäinen öljyputki satamaan on valmistumassa vasta parin kuukauden päästä.)

(Kertaus: Miksi HOK-ABC referenssihinta? HOK-ABC on ainoa hinta, joka on nettisivulla avoimesti saatavissa. Tällöin se on tarjous, joka on voimassa minulle ja sinulle samalla tavalla. Kaikilla muilla tarjouksen saamiseksi on täytettävä lomake, jolloin sinun ja minun hintamme eivät ole samat. HOK-ABC-hinta on myös ainoa, joka on kaikille toimitusmäärille sama.)