Öljyn hinta nousee, mutta vain vähän

image (1)Dramaattisista lehtikommenteista huolimatta, öljyn hinta on noussut vain hitaasti eikä sen pitäisi vaikuttaa erityisemmin lämmitysöljyn hintaan. Euron arvon nousu on kompensoinut tapansa mukaan öljyn hinnanvaihteluita.

Vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-hinta nousi maanantaina. Uusi vertailuhinta on 71,2 senttiä litralta (virallisesta hinnasta on vähennetty öljystä saatava max. 5% bonus).

Suomen öljyn verotus on yksikössä senttiä litralta. Siis vain veroton osuus nousee maailmanmarkkinahintojen nousussa (+ sen arvonlisävero).

Sähkö ei ole viime aikoina ollut kilpailukykyinen verrattuna öljyyn. Suoran sähkölämmityksen hinta on viimeisenä neljänä vuotena ollut enimmäkseen alempi kuin öljyllä lämmitys, mutta tänä vuonna tilanne on toinen. Tämän nousun jälkeen suora sähkölämmitys on öljylämmitystä edullisempaa uudella hinnalla, kun pörssisähkön hinta on 1,6 c/kWh tai alle, kuluttajahinta 7,9 c/kWh. Tämä on ollut harvinaista edes viikonlopun öinä. Viime viikonlopun halvin tunti oli 1,9 c/kWh.

Sen, että kannattavuus vaihtelee jyrkästi ei-kannattavasta kannattavaksi johtuu kiinteistä (c/kWh) sähköverosta ja siirtomaksusta, jotka ovat sähkön hinnassa kiinteä 6,0 c/kWh osuus. Tässä kuussa sähkön pörssihinnan olisi pitänyt puolittua, että sillä lämmittäminen on yhtä halpaa kuin öljyllä. Toisaalta öljyn hinnan ei tarvitse nousta paljoakaan, että sähkö muuttuu kilpailukykyiseksi.

Kun kansainvälistä talouslehdistöä lukee, uskottavamman kuuloiset analyytikot veikkaavat hinnan pysyvän nykyisellä vielä aika matalalla tasolla. Syynä tähän on se, että kaikki mahdolliset varastot ovat täynnä, ja USA:n liuskeöljyntuotanto on jo alkanut nykyisellä hintatasolla. Tarkoitushakuisen kuuloista nousun ennustustakin kuulee. Kuitenkaan kukaan ei ennusta öljyn tynnyrihinnan nousevan nykyiseltä 40 dollarin tasolta 60 dollaria kalliimmaksi vuoden loppuun mennessä. Suomen kuluttajahinnoissa tämä ei olisi kuin noin 20 % korotus ja vielä kaukana kahden vuoden takaisesta lämmitysöljyn hinnasta.

Lämmityksessä öljy on siis vieläkin melko ylivoimainen verrattuna suoraan sähkölämmitykseen ja ilmalämpöpumpuillakin on varmasti vaikeuksia kilpailla suurimman osan aikaa öljylämmityksen kuluttajahinnan 7,9 c/kWh kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *