Lämmitysöljyn hinta pudonnut 4% kolmessa viikossa

image (11)Raakaöljyn hinta on ollut nousussa, mutta lämmitysöljyn vertailuhinta laskee. Vertailuhintana käytetty HOK-Elannon 5% bonuksilla poistettu hinta on nyt 68 senttiä litralta. Tämä on sama kuin tammikuussa ollut viime vuosien alin hinta, ja neljä prosenttia alempi kuin kolmen viikon takainen hinta (21.3.2016).

Syynä laskuun lienee varastojen tyhjennys lämmityskauden loputtua odotettua aikaisemmin. Tosin raakaöljyn hinta oli kolme viikkoa sitten korkeammalla kuin nyt. Brent-öljyn dollarihinta oli kolme viikkoa sitten 42 dollaria tynnyriltä, kun se torstai-iltana oli 40 dollaria. Samaan kolmeen viikkoon euron arvo nousi dollaria vasten, joten euroissa yhden tynnyrin hinta on pudonnut kolmessa viikossa 6,6%.

En tällä kerralla käynyt läpi kaikkia toimittajia. Viimeisin toimittajavertailu on ”lämmitysöljyn hinta” -sivulla.

Öljyn hinnan laskiessa sähkön pitäisi olla yhä halvempaa, että se voisi kilpailla öljylämmityksen kanssa. Hinta on jo sellainen, ettei ole todennäköistä, että missään olosuhteissa suora sähkölämmitys voisi kilpailla öljylämmityksen kanssa. Sähkön markkinahinnan pitäisi olla alle 0,5 c/kWh eli kuluttajahinta olisi silloin 7,6 c/kWh.

Sähkö on tämän vuoden ensimmäisistä 2447 tunnista ollut kolme tuntia alle 0,5 c/kWh ja silloinkin hyvin vähän. Tämä oli yöllä 31.1.2016.

image (10)

Electricity consumer price in Finland is 7,0 c + electricity market price

Electricity consumer price in Finland has typically been around 10 c/kWh. Even if consumer selects market price for the electricity, the fixed costs consist of most of the price.

Those fixed costs 1st April 2016 are 7,0 c/kWh. In addition to this, electricity market price with 24% VAT is added.

Share of producer is 26% of the consumer price

The price of the electricity is a minor part of the price that consumer pays, 26%. 41% of the price goes to government as taxes and 31% goes to local distributor. The share of the company that sells electricity at market price is typically 2%.

Electricity price in Finland, share of the consumer price to different stakeholders
Electricity price in Finland, share of the consumer price to different stakeholders (Government, Electricity producer, Seller and Local distributor).

Break-out of the electricity price in Finland

The consumer price is formed of the following parts (price of first of April that is a typical non-weekend price):

market price 2.83 c/kWh
VAT of the market price (24%) 0.68 c/kWh
Seller provision (Helen) 0.24 c/kWh
electricity consumer price all together 3.75 c/kWh
distributor price (Caruna, includes VAT) 3.98 c/kWh
electricity tax that distributor bills (incl. VAT!) 2.79 c/kWh
sum paid to local distributor all together 6.77 c/kWh
electricity price for consumer, all together 10.57 c/kWh

In Finland, there is VAT for the electricity tax.

Variation of the consumer price

Even if the consumer selects electricity price that is based on market price, the variation of the consumer price is very low.

In March 2016 electricity market price is Finland was mostly between 2.2 and 3.1 c/kWh (25% and 75% quartiles), the consumer price varies only 11%.

Even smaller variation, just couple of percents, is if we compare weekend prices and non-weekend prices.

For most practical purposes, consumer electricity price is 10% cheaper in weekends and it does not vary within weekend or non-weekend days.

Comparison to oil

High fixed costs in electricity price means that electricity does not compete with oil at the current cheap oil price. The price of oil used in oil heating corresponds to the electricity market price 0,7 c/kWh that is reached at most some hours per year.

Sähkön kiinteä hinta nousee kuudesta seitsemään senttiin kilowattitunnilta

Vertailuhintana käytetty Carunan (ei Caruna Espoo) sähkönsiirron korotettu hinta lasketaan huhtikuun alusta sähkön vertailuhintaan.

Ennen Carunan korotuksia sähkö maksoi kuluttajille kuusi senttiä kilowattitunnilta, vaikka hinta olisi ollut pörssissä nolla. Nyt kiinteä osuus on tasan seitsemän senttiä kilowattitunnilta.

Carunan kilowattitunnin siirtohinta nousee seuraavasti:

vanha hinta 2,95 c/kWh
uusi hinta 3,98 c/kWh
nousu +35 %

Carunan vastaantulo kuluttajille oli se, että kuukausimaksuista saa neljänneksen alennusta vielä vuoden ajan. Sähkön kilowattitunnin hintaan nousu tulee jo nyt kokonaisuudessaan.

Itse sähkön hinta on enää kaikkein pienin osuus kuluttajan maksamasta hinnasta, 26%. Valtiolle menee 41% ja paikallismonopolille 31%. Sähkön myyjälle, sille joka kirjoittaa laskun sähkön osuudesta, jää kaksi prosenttia.

image (9)

Esimerkiksi 1.4.2016 sähkön hinta jakautuu seuraavasti:

pörssihinta 2,83 c/kWh
pörssihinnan alv 0,68 c/kWh
myyjän provisio (sis. alv) 0,24 c/kWh
sähkön hinta yhteensä 3,75 c/kWh
sähkön siirron hinta (sis. alv) 3,98 c/kWh
siirrossa perittävä sähkövero (sis. alv !) 2,79 c/kWh
sähkön siirto yhteensä 6,77 c/kWh
sähkön hinta kuluttajalle yhteensä 10,57 c/kWh

Kiinteän osuuden nousu näin radikaalisti tekee melko hyödyttömäksi sähkön hinnan seuraamisen. Esimerkiksi maaliskuussa 25%..75% eli puolet ajasta sähkön hinta oli välillä 2,2 – 3,1 c/kWh. Tämä kuulostaa isolta erolta, mutta kuluttajan kokonaishinnassa ero katoaa:

alahinta ylähinta ero
ennen hinnankorotusta 8,71 c/kWh 9,83 c/kWh  13 %
hinnankorotuksen jälkeen 9,74 c/kWh 10,86 c/kWh  11 %

Kiinteä osuus alkaa olla sitä luokkaa, että olennaista eroa ei ole enää edes arkipäivillä eikä viikonlopuilla, vaikka viikonloppuina pörssihinta laskee yleensä kolmanneksen. Arkipäivinä hinta oli puolet ajasta välillä 2,9 – 3,2 c/kWh ja viikonloppuna 2,0 – 2,2 c/kWh. Halvan ja kalliin arkipäivän ero kuluttajalle on vain pari prosenttia, samoin halvan ja kalliin viikonloppupäivän ero.

Sähkön kiinteän hinnan osuus tarkoittaa myös sitä, ettei sähkö voi kilpailla öljylämmityksen kanssa mitenkään. Sähkön pitäisi maksaa pörssissä korotuksen jälkeen 0,7 c/kWh, että sähkölämmitys olisi halvempi kuin öljylämmitys (ennen korotusta 1,6 c/kWh). Näin alhaalla hinta on ollut vain muutamia tunteja vuodessa.