Lämmitysöljyn hinta nousussa (87 c/l), mutta hinta pahasti perässä kallistuneesta raakaöljystä

Suomalaisten lämmitysöljyn toimittajien hinnanmuutokset ovat jälleen perässä raakaöljyn hinnan muutoksista ja tällä kertaa kuluttajaystävällisempään suuntaan.

Raakaöljyn ja lämmitysöljyn suhdetta kuvaava indeksi on alimmillaan lokakuun jälkeen. Suomen verottomalla lämmitysöljyn hinnalla saa nyt alle 1,4 litraa raakaöljyä. Korkeimmillaan tammikuussa verottomalla Suomen lämmitysöljylitralla olisi saanut 1,7 litraa raakaöljyä.

Saman näkee suhteellista hintakehitystä kuvaavasta käyrästä. Raakaöljyn ja lämmitysöljyn suhteellinen hinta on nyt samalla tasolla kuin elokuussa 2014. Tähän asti Suomen lämmitysöljyn hinta ei ole laskenut vastaamaan raakaöljyn hintaa. Tässäkin kaaviossa on otettu huomioon dollarin kurssi ja Suomen verot eli ei ole mitään ”luonnollista” syytä, miksi nämä kaksi käyrää eivät ole olleet päällekäin koko ajan.

Uusin lämmitysöljyn vertailuhinta on HOK-Elannon tänään tarkastama myyntihinta 91,9 c/l, josta saadaan vertailuhinnaksi 87,3 c/l (5% S-bonus).

Hinta vastaa lämmitystä sähkön hinnalla 9,7 c/kWh (öljykattilan hyötysuhde 90%) eli pörssihintaa 3,1 c/kWh. Vertailuhinta nousee aika rajusti kahdella kymmenesosalla pyöristysten takia. Oikea nousu on vain hieman yli kymmenesosasentin.

Brent-raakaöljyn maanantain päätöshinta oli 63,45 dollaria tynnyriltä. Tässä on nousua viikossa kymmenen prosenttia! Vastoin Suomen lehtien päivän uutisointia, euro sitä vastoin on hieman vahvempi kuin viikko sitten, maanantain päätöskurssi oli 1,0740 eli pari prosenttia vahvempi kuin viikko sitten. Yhteensä muutos euroissa on kahdeksan prosenttia.

Öljyn hinta on siis lujaa vauhtia nousemassa. Hinta on kuitenkin yhä neljännestä alempi kuin viime kesänä.

Vaikka öljy on nyt halvempaa, lienee hyvä hetki tankata öljyä. Lämmitysöljyn hinta nousee parin viikon kuluessa vastaamaan paremmin raakaöljyn hinnanousua. Tosin lämmitysöljyn toimittajat joutuvat kesällä tinkimään katteistaan joka tapauksessa.