Mikä olisi oikea öljylämmitysrajan hyötysuhde?

Viittaan ennusteissa maagiseen öljylämmitysrajaan. Se on siis raja, jolla suora sähkölämmitys muuttuu edullisemmaksi kuin öljylämmitys. Ja kannattaa muistaa, että silloin, kun suora sähkölämmitys on edullisempaa, myös kaikki kodinkoneiden tuottama lämpö on edullisempaa lämmitystä kuin talon ehkä pääasiallinen lämmitysmuoto.

Öljylämmitysrajan laskennassa on yksi kriittinen parametri, jonka oikeaa arvoa on aika vaikea selvittää: mikä on öljylämmitysjärjestelmän hyötysuhde. Täydellisesti palaessaan öljylitrasta tulee hyvin tarkkaan kymmenen kilowattituntia energiaa. Lämmitykseen tästä kuitenkin päätyy vain osa.

Tällä hetkellä öljylämmitysraja lasketaan hyötysuhteella 90%. Tähän päästään täydellisellä öljylämmitysjärjestelmällä. Ehkä realistisempi luku olisi 85% tai jopa vain 80% vanhalla öljykattilalla. Tällä on valtava merkitys öljylämmitysrajalle.

80% hyötysuhteella suora sähkölämmitys – joka siis oletetaan häviöttömäksi – voittaa öljylämmityksen vaikka sähkö maksaisi 11,0 c/kWh.

80% öljylämmitysraja (ylempi) ja 90% öljylämmitysraja (alempi).

Yksi ajatus artikkelista “Mikä olisi oikea öljylämmitysrajan hyötysuhde?”

  1. Kyllä 80 prosenttiakin voisi olla ihan realistinen hyötysuhdeolettama. Katsopa esim. Etuovessa myynnissä olevia öljylämmitteisiä pientaloja, vain 9,8 prosenttia niistä on rakennettu vuoden 1989 jälkeen. Olettaisin että suuressa osassa vanhoja taloja on myös vanha kattila, jonka hyötysuhde ei alunperinkään häikäissyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *