15.10.2014 Lämmitysöljyn hinnan pitäisi olla 0,87 euroa litralta (nyt 0,99 euroa litralta)

(Käyrät pyrkivät olemaan samassa skaalassa siten,
että suhteellinen muutos kummasakin on melko sama)

Lehdistö on heräillyt öljyn hinnan laskuun enkä ole kommentoinut vähään aikaan, koska suuri osa laskusta tapahtui ennen kuin lehdistö huomasi asiaa ollenkaan.

Nyt kuintekin raakaöljy on laskenut yllättävän paljon lisää – ja se mitä lehdistö ei huomannut, että euron hinta on alkanut taas nousta dollaria vastaan. Siksi raakaöljyn hinta euroissa on romahtanut lisää.

Edellisen kerran, kun lämmitysöljyn vertailuhinta kuluttajille (HOK-Elanto-ABC -5%) muuttui 6.10.2014, raakaöljyn brent-hinta oli 92 dollaria tynnyriltä, ja eurolla sai 1,251 dollaria. Nyt 14.10.2014 päätöskurssit olivat 85 dollaria tynnyriltä ja eurolla saa 1,266 dollaria. Valuuttakurssi on parantunut 1,2% ja raakaöljy on halventunut dollareissa 7,8%.

Yhteensä raakaöljyn hinta on pudonnut euroissa yhdeksässä päivässä 8,9%.

Ja tämä oli jo silloin voimakkaan laskukauden jälkeen. Eikä silloinkaan lämmitysöljyn kuluttajahinta vastannut raakaöljyn laskenutta hintaa.

Tämän päivän tilanne lämmitysöljyn kuluttajahinnan ja raakaöjyn hinnan välillä on aika absurdi. Öljyn myyjän katetta kuvaava indeksi on korkeampi kuin koskaan.

Pitkäaikainen keskiarvo on ollut, että lämmitysöljy maksaa 2,16 kertaa raakaöljyn hinnan. Aikaisemmin indeksi on käynyt kerran 2,30 tienoilla. Nyt indeksi on 2,46.

Lämmitysöljy maksaa kuluttajalle yhä 0,99 euroa litralta. Oikea hinta nykyisen raakaöljyn hinnan valossa olisi 0,87 euroa litralta.

Jos lämmitysöljyn hinta putoaa tasolle 0,87 euroa litralta, öljylämmityksen hinta (90% hyötysuhde) vastaa suoraa sähkölämmitystä sähkön kuluttajahinnalla 9,6 c/kWh. Tällöin sähkön pörssihinnan pitää olla alle 3,3 c/kWh ollakseen kilpailukykyinen.