Polttoöljyn kuluttajahinta Saksassa 0,78 euroa litralta

Saksassa lämmitysöljy on melkoisesti halvempaa kuin Suomessa. Kuluttajahinta tuhannelle litralle lämmitysöljyä Berliiniin toimitettuna olisi tällä hetkellä 0,78 euroa litralta. [1] Isommissa erissä hinta putoaa vielä pari senttiä.

Eroa Suomeen on siis yli kaksikymmentä senttiä litralta.

Dieselin hinta kotiin toimitettuna on 1,32 euroa litralta (1000 litraa, Berliini).

[1] http://www.heizoel24.de/tagespreis-direkt/10115/1000/1

Teknisiä ongelmia

Nordpoolin sivu-uudistus on aiheuttanut enemmän teknisiä ongelmia kuin arvasinkaan. Tuntikaavioita ei tällä hetkellä ole käytettävissä ja Android-sovelluskin on jumittunut syyskuun lopun hintoihin.

Korjaukset ovat kuitenkin melkein valmiit. Tekniset nörtit voivat tutustua artikkeliin [1], missä valotetaan hieman, mitä konepellin alla tapahtuu.

[1]  http://www.flipism.info/parsing-dynamic-pages-using-headless-R.html

Öljyn hinnanpudotus on kova, vaikka euron halpeneminen on vienyt puolet pudotuksesta

MTV kyselee, miksi bensiinin hinta ei halpene, vaikka raakaöljyn hinta on pudonnut reilusti. [1] Hyvä kysymys.

Öljyalan keskusliiton Helena Vänskä tarjoaa selitykseksi sitä, että dollari on vahvistunut euroon verrattuna. Tällä kertaa väitteessä on totuuden siemen.

Seuraavasta kuvasta selviää, että toukokuun jälkeen tapahtuneesta öljyn halpenemisesta euron kurssin aleneminen on syönyt noin puolet. Öljyn hinnan pudotus on kuitenkin siitäkin huolimatta raju.

Dollareissa öljyn hinnasta on jäljellä enää 84%, mutta tuhat euroa toukokuussa maksaneesta öljyerästä joutuu vielä maksamaan 925 euroa. Pudotus on seitsemän prosenttia.

Jos pudotuksen alkamisen mittaisi juhannuksesta, pudotus olisi viitisen prosenttia suurempi.

Eurooppalainen brent-öljy kannattaisi noteerata euroissa eikä dollareissa. Brent-öljyn kurssi olisi viimeiset vuodet ollut paljon vähemmän heiluva euroissa noteerattuna.

Öljyn hinnan pudotus on ollut todella raju, ja se on kiihtynyt viimeisen viikon aikana yhä lisää. Tätä ehkä kuvaa lehtiartikkelissa mainittu ”hinta jo alle sadan dollarin”, kun perjantain päätöshinta oli jo 92 dollaria tynnyriltä. Toimittaja on pari viikkoa hinnanlaskussa perässä.

Itse pidän suurimpana syynä öljyn hinnan romahdukselle sitä, että USA käyttää uutta öljynviejän asemaansa laskemaan hintoja niin, että Venäjälle ja Lähi-Itään saadaan sopivaa painetta. Venäjä on todella pulassa, jos öljyn hinta laskee vielä 5-10%. Mutta toisaalta levottumuuksia on tiedossa myös Saudi-Arabiassa tilanteen jatkuessa.

Lämmitysöljy yleensä maksaa Suomessa 2,16 kertaa raakaöljyn hinnan. Tällä hetkellä lämmitysöljystä kuitenkin halutaan 2,25 kertaa raakaöljyn hinta. Varaa pudottaa kuluttajahintoja on vielä monta prosenttia.

[1] http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/raakaoljy-halpenee-miksi-hinta-ei-laske-bensapumpuilla/4383664