19.9.2013 Raakaöljyn hinta vapaassa pudotuksessa

HOK-Elanto-ABC kehtasi laskea lämmitysöljyn hintaa kaksi tuhannesosaeuroa litralta. Mitätöntä kiusantekoa, mutta ilman sitä minulta olisi voinut jäädä huomaamatta menossa oleva valtava raakaöljyn hinnanlasku.

Reilussa kymmenessä päivässä raakaöljyn eurohinta on pudonnut huimat 8,7%! Pudotuksesta miltei viisi prosenttia on tällä viikolla.

2,7% hinnanlaskusta tulee euron vahvistumisesta ja 6,3% raakaöljyn dollarihinnan putoamisesta.
ABC:n lämmitysöljyn hinta on sen sijaan on noussut samassa ajassa hinnasta 1,129 €/l hintaan 1,142 €/l. Ja torstaina sitä pudotettiin… juhlavat 0,17%.(*)
Kaikkein jyrkimmässä muutoksessa on lämmitysöljyn toimittajien kate. Vain huhtikuun puolivälissä muutaman päivän ajan öljyn toimittaminen oli näin kannattavaa.
Mikäli tilanne tasaantuisi vuoden normaaliin kateprosenttiin, lämmitysöljyä pitäisi tällä raakaöljyn hinnalla saada hintaan 1,03 €/l. Odotan siis lämmitysöljyn hinnan erittäin voimakasta laskua.
Vertailuhinnan lasku ei riitä vieläkään pudottamaan suoran sähkölämmityksen vertailupörssihintaa, joka on yhä 5,5 c/kWh. Kuukauden keskihinta on jäämässä alle viiden sentin kilowattitunnilta, joten sähkölämmitäjä lämmittää halvemmalla.(**)
(*) Vertailuhinta on ABC-hinta -5% bonus. Tässä siis täydet hinnat.
(**) Säästö ei ole suoraan 5,5 – 5,0 vaan mukaan täytyy laskea sähkön siirtohinnat. Lämmitysöljy vastaa sähkön kuluttajahintaa 12,1 c/kWh. Sähkön pörssihinta 5,0 c/kWh vastaa suunnilleen kuluttajahintaa 11,5 c/kWh.