Kylpy säästää energiaa suihkuun verrattuna?

Yksi laji talosta suoraan poistuvaa energiaa on lämpimän veden energia.

Kaikissa ympäristöoppaissa neuvotaan ottamaan suihku kylvyn tilalla, koska suihkussa vettä yleensä kuluu vähemmän.

Kylpyvettä ei kuitenkaan ole pakko välittömästi laskea viemäriin. Jos kylpyveden annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi, merkittävä osa siihen sitoutuneesta lämmöstä saadaaan lämmityskaudella talteen talon lämmittämiseen.

Kylmä vesi on yleensä viisiasteista ja kylpyä tai suihkua varten vesi lämmitetään 45 asteiseksi eli 40 astetta. 200 litran ammeen lämmittäminen vaatii siis

200kg * 40°C * 4,2kJ/kg°C = 33600 kJ eli 9,3kWh (joka maksaa noin yhden euron).

Mikäli ammeessa olevan veden annetaan jäähtyä 25-asteiseksi ennen sen laskemista viemäriin, siitä siirtyy huoneeseen lämpöä tasan puolet veden lämmitykseen kulutetusta energiasta (40 asteen lämmitys ja 20 asteen jäähdytys) eli 4,7kWh. 200 litran ammeen lämmitys vastaa siis sadan litran suihkua. Veden lämmitykseen kulutetusta yhdestä eurosta saadaan takaisin 50 senttiä.

Verkosta löytyy arvauksia suihkun virtaukselle väliltä 5-15 litraa minuutissa. Keskiarvolla 10 litraa minuutissa kymmenen minuutin suihkussa kuluu sata litraa vettä.

200 litran ammeessa käyminen käyttää siis energiaa yhtä paljon kuin kymmenen minuutin suihku.

Kannattaa siis ehdottomasti antaa ammeessa olevan veden jäähtyä ennen kuin laskee sen viemäriin. Suikussa käydessä kannattaa muistaa, että on lämmittämässä pihan jätevesikaivoa eikä taloa.

(Laskelmassa ei ole siis otettu huomioon sitä, että kylpyhuoneessa on oltava muita huoneita parempi ilmanvaihto ja osa energiasta menee ilmastointiin, ellei ilmastoinnissa ole lämmön talteenottoa. Samoin tietysti veden hinta on merkittävä.)