Nord Stream 2:n taru loppui

Olemme jännittäneet Nord Stream 2 -kaasuputken kohtaloa. Sitä eivät saaneet pysäytettyä amerikkalaiset, vaan lopulta sen pysäytti enemmän tai vähemmän venäläiset itse.

Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen tulleet pakotteet tekivät selväksi, ettei valmista kaasuputkea tulla koskaan ottamaan käyttöön.

Yritys on irtisanonut henkilökuntansa 1.3.2022 ja melko varman tiedon mukaan hakeutunut konkurssiin 2.3.2022. Yritys ei itse vahvista konkurssiaan.

Bloombergin uutinen

Fortum menettää Venäjän hyökkäyksessä miljardeja euroja. Fortum omistaa 76% Uniperista, joka omistaa noin miljardin euron osuuden Nord Stream 2 -projektista. Fortum omistaa yksin ja Uniperin kautta energia-alan yrityksiä Venäjällä ainakin neljän miljardin euron edestä työllistäen Venäjällä 7000 henkeä.

Uniper on myynyt Keski-Euroopassa energiajohdannaisia 80 miljardin euron edestä, joita Fortum on joutunut takaamaan ainakin 8 miljardin edestä. Jos Uniper on arvioinut energian hinnan todella väärin, voimme nähdä vielä Fortuminkin konkurssin.

Yleensä pohditaan ongelmia, jotka aiheutuisivat energiantuonnin päättymisestä Venäjältä. Energiantuonnin arvo on kuitenkin aika pieni verrattuna näihin yritystoiminnan todennäköisiin tappioihin. Vuodessa Suomi on tuonut Venäjältä energiaa 6,7 miljardin euron arvosta, josta öljyä on 4,5 miljardia euroa. Suuri osa tuonnista on helppo korvata maailmanmarkkinoilta löytyvillä tuotteilla. Suomen riippuvuus maakaasusta on onneksi paljon pienempi kuin Keski-Euroopalla (noin puoli miljardia euroa).

Fortumin markkina-arvo on pudonnut kahdessa kuukaudessa kahdeksalla miljardilla eurolla. Suomen valtio omistaa Fortumista hieman yli puolet.

HS: Suomalaiset ovat menettäneet Fortumin takia lyhyessä ajassa miljardeja, ja viisi asiaa ennakoi ongelmien vielä pahentuvan