Sähköautojuna

Ford on patentoinut läjän ideoita, kuinka sähköauton voisi ladata pyörien liike-energialla samalla, kun sähköauton pistää isomman auton hinaukseen. Esimerkiksi auton voisi ladata rekan perässä vetämällä tai asuntoauton perässä.

Tämä ei minusta kuulosta kovin järkevältä. Yksi sähköauto yhden rekan perässä ei vielä tuo sellaisia skaalahyötyjä, ettei siinä itse asiassa tuhlata energiaa ja saastuteta ympäristöä niin paljon, ettei siitä ole hyötyä. Samalla vaivalla rekassa on ylimääräinen akku, josta sähköautoa ladataan. Pyörien kautta lataamisessa vain haaskataan energiaa.

Mutta tästä tuli kyllä mieleen, että pidemmissä sähköautojunissa voisi olla järkeä. Ladataan puolen tusinaa sähköautoa tiukasti toisiinsa kiinni ja rekka vetämään koko letkaa, ja samalla lataamaan sähköautoja.

Esimerkiksi Lapin matkat onnistuisivat hienosti sähköautolla, jos auto kytketään Äänekoskella sähköautojunaan ja otetaan pois Kärsämäellä. Uudestaan junaan Iissä ja pois Keminmaalla. Välissä voi kierrellä ostoksilla Jyväskylässä, Oulussa ja Rovaniemellä.

Fordin patenttiuutisesta uutisoi ensimmäisenä (kommentoimatta) Tekniikan Maailma.

Ford Looking at Charging EVs by Flat Towing Them

https://www.thedrive.com/tech/41529/ford-looking-at-charging-evs-by-flat-towing-them

Esimerkkejä autoista, joita voi vetää matkailuauton perässä:

https://www.curtmfg.com/flat-towing/learn-more