Toukokuu 2015 halvin sitten vuoden 2007, lopullinen kuluttajahinta 9,1 c/kWh, pörssihinta 2,587 c/kWh

Toukokuusta muodostui erittäin halpa kuukausi. Kuukauden keskihintaa 2,587 c/kWh halvempaa on ollut viimeksi heinäkuussa 2012 ja sitä edellisen kerran vasta vuoden 2007 heinäkuussa.

Vuoden 2000 jälkeen sähkö on toukokuussa ollut halvempaa vain 2007, 2002, 2001 ja 2000. Vuosina 2003 ja 2004 hinta oli hyvin lähellä sama. Tämän vuoden hinta on siis lähellä kymmenen vuoden takaista normaalitasoa.

Sähkö tähän mennessä vuositasolla on ollut halvempaa kuin yhtenäkään vuonna vuoden 2007 jälkeen.

Suomen sähkön hinta oli 16% Ruotsin sähkön hintaa kalliimpi. Suomi oli viikot lähellä Viron ja baltian korkeaa hintaa ja viikonloput lähellä Ruotsin halpaa hintaa. Ero Ruotsiin oli viikolla 25% ja viikonloppuina vain 1%. Suomen arkipäivien hinta oli 1,60-kertainen viikonloppupäiviin nähden.

Ruotsissakin sähkön hinta heilui toukokuussa enemmän kuin mihin alkuvuonna on totuttu. Ero halvimman ja kalleimman päivän välillä oli kaksinkertainen.

Toukokuun hintatasolla öljyn olisi ollut vaikea kilpailla suoran sähkölämmityksen kanssa edes huippuhalvalla tammikuun hintatasolla. Nyt, kun öljyn hinta on noussut jo reilusti, öljylämmitys ei ollut toukokuussa vuorokausitasolla kuin hiukan sähköä kilpailukykyisempi viitenä vuorokautena. Ero sähkön pörssihinnasta laskien oli korkeimmillaan seitsemän prosenttia öljyn hyväksi. Kuluttajalle ero oli vielä paljon pienempi.

Kuukauden ennusteet menivät kohtuullisesti. Alkukuun ennusteet laskeutuivat 7% liian korkeasta ennusteesta alle kahden prosentin päähän lopullisesta – mutta sitten superhalpa 17. päivä pudotti ennusteen 12% liian alhaiseksi. Tämä sotki ennustetta koko loppukuun ja ennuste heilui prosentin päässä lopullisesta hinnasta vielä aivan loppukuuhun asti. 50% varmuusrajat olivat lopullisen hinnan ulkopuolella kahtena päivänä alkukuussa (7. ja 8. päivä) ja aivan lopussa kolmena päivänä.