26.3.2015 Lämmitysöljyn vertailuhinta 87 c/l, suoran sähkölämmityksen vertailuhinta 9,6 c/kWh

Lämmitysöljyn pikavertailussa käytetty HOK-Elanto-5% -hinta muuttui tänään ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. Tämä vastaa hyvin raakaöljyn hintatilannetta: raakaöljy on halventunut, mutta suomalaiset toimittajat eivät ole halunneet tätä realisoida hintoihinsa.

Keskiviikkoiltana Saudi-Arabia hyökkäsi Jemeniin, mikä nosti reilusti raakaöljyn hintaa.

Siksi on ensinäkemältä epäloogista, että HOK-Elannon vertailuhinta laskee juuri tänään 2,6%.

Tässä kuitenkin on lopultakin näkyvissä pitkään jatkunut hinnanlasku. Öljyn hinta dollareissa ei ole viimeisen kahden viikon aikana laskenut kuin hiukan, mutta euron arvo dollareissa on noussut tasolta 1,05 tasolle 1,10. Brent-raakaöljyn hinta on euroissa laskenut 5,6% viimeisen kahden viikon aikana ilman, että se on vielä näkynyt Suomen hinnoissa.

HOK-Elannon hinta laskee tasolta 93,4 tasolle 91,0 c/l. Vertailuhinnasta otetaan pois viiden prosentin bonus, joten uusi vertailuhinta on 86,5 c/l.

90% hyötysuhteella HOK-Elannon lämmitysöljystä saa polttamalla lämpöä 9,6 c/kWh, mikä on siis vastaava suoran sähkölämmityksen kuluttajahinta, jolla suora sähkölämmitys on samanhintainen öljylämmityksen kanssa.

Pörssisähkön hintana 9,6 c/kWh on tyypilliselle kuluttajalle 3,0 c/kWh. Tämä on siis uusi vertailuhinta, ja siinä on laskua edellisestä 0,2 c/kWh. Johtuen kuluttajahinnan valtavasta tasakomponentista, prosentuaalinen muutos pörssisähkön vertailuhinnassa on noin kolminkertainen lämmitysöljyn hinnan prosentuaaliseen muutokseen verrattuna.

Lämmitysöljyn katteet Suomessa ovat yhä korkeat. Suomen lämmitysöljyn verottomalla hinnalla saa raakaöljyä yhä melkein 1,6 litraa, kun pitkäaikainen keskiarvo on lähempänä 1,3 litraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.