13.3.2015 Perjantain kunniaksi öljyn hinta romahtamassa

Raakaöljyn hinta lähti romahtamaan perjantaina. WTI-öljy putosi 4%, läheltä 47 dollaria tynnyriltä tasolle 45 dollaria tynnyriltä. Torstaina hinta oli 48,5 dollaria tynnyriltä, mikä tekee kokonaispudotukseksi 8%. Eurooppalainen Brent putosi torstain huipusta 58,5 tasolle 55,5 dollaria tynnyriltä.

Voipa olla, etteivät isot välittäjät uskalla lähteä viikonlopun viettoon ennen kuin öljypositiot on varmuuden vuoksi myyty. Saapa nähdä putoaako hinta vielä perjantai-iltana.

Kannattaa myös muistaa, että WTI ja Brent ovat saman laatuista vähärikkistä öljyä. Erona on vain se, että WTI-hinnoitellaan varastoituna USA:n sisämaassa (Cushing, Oklahoma) ja Brent tankkerisatamassa Shetlannin saarella (Sullom Voe). Siksi on vaikea kuvitella parinkymmenen prosentin hintaeron säilyvän loputtomasti, kun öljyn voi vain siirtää halvemmasta paikasta kalliimpaan.

Romahdusta on jo odoteltu jonkin aikaa, koska halpaa öljyä on varastoitu kuukausi odottaen, että hinnat lähtisivät palaamaan puolen vuoden takaiselle korkealle tasolle. Varastot ovat kuitenkin loppumassa ja kysyntä on yhä pienempää kuin tarjonta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *